ciasta i ciasteczka

Piegusek – szybkie ciasto

9/11/2011

Jak zwykle, najlepsze rzeczy wychodzą mi, kiedy jestem „nieprzygotowana do zajęć“, nie zrobiłam zakupów i w domu właściwie nic nie ma. Wtedy przydatna jest półka pełna książek o gotowaniu i oczywiście improwizacja. Kiedyś dostałam książkę pod tytułem „1000 przepisów wegetariańskich“. Jest ona w języku niemieckim, jest bardzo gruba i właściwie leżała do tej pory bezużyteczna. Tam właśnie znalazłam idealny przepis na dzisiejsze popołudnie. Oczywiście podaję go w zmodyfikowanej i wypróbowanej wersji. Musiałam upiec je dwa razy, bo pierwsze wyszło płaskie i niewyrośnięte, za to natępne było idealne. Zobaczcie sami, takie składniki, są w domu, nawet, jeżeli się wydaje, że nic nie ma.



© Mariola Streim

© Mariola Streim




Przepis na ciasto piegusek

225 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam o połowę mniej)
2 jajka (w oryginalnym przepisie jajek nie było, ale mi się takie ciasto nie udało i wam podaję już poprawioną wersję)
cukier waniliowy
175 g cukru
6 łyżek oleju słonecznikowego
250 ml wody

4 łyżki dżemu malinowego lub wiśniowego
cukier puder do posypania
ja jeszcze dodałam płatki czekoladowe (można kupić gotowe)

Białka ubić na sztywno z połową cukru. Zółtka utrzeć z pozostałym cukrem na gładko (oczywiście do wszystkich czynności używam miksera), dodawać do żółtek po trochu pozostałe składniki (mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i wodę). Na koniec dodać do tej masy białka i na najmniejszych obrotach wszystko wymieszać. Wlać do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Posypać ciasto płatkami czakoladowymi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ˚C i piec ok. pół godziny. 
Po upieczeniu ciasto ostudzić, przeciąć i przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem.

Nazwa została nadana przeze mnie. W tej książce, z której pochodzi przepis jest pod nazwą Doppeldecker, czyli piętrowiec, ale trochę mało tych pięter, tylko jedno, więc nazwa ta do mnie zupełnie nie przemówiła i wymyśliłam nową :-)

You Might Also Like

7 Komentarzy

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i smakuje bardzo dobrze.
    Zachęcam do spróbowania;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. sympatyczny piegusek :) Dziękujemy za zdjęcie i zapraszamy do pobierania naszych bannerów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się Twoje zdjęcia. Zastrzegam, że nie jestem "ciastowy", więc to coś znaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto idealne dla mnie, bo proste do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można zamienić olej słonecznikowy na coś innego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można zamienić na inny olej. Na masło, margarynę lub inny tłuszcz pewnie też, ale nie wiem na ile, można spróbować na mniej więcej taką samą ilość, czyli ok. 6 łyżek.

      Usuń