kapusta

Kapusta włoska z marchewką, w sosie musztardowym

9/28/2011

Dziś jesienne danie, chociaż może nieco za wcześnie, bo pogoda jest jeszcze całkiem letnia. Jest oczywiście szybkie i smaczne, jak wszystkie moje dania tu prezentowane. O cenie już nie wspomnę, teraz jest sezon i na targu leżą całe góry kapusty, jest to warzywo tanie, smaczne i pełne witamin. Ja oczywiście dodałam klasycznie marchewkę, dodając wszystkiemu kolorowego akcentu i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego chociaż trochę na ostro. No to co tu dużo pisać, kapusta, jak kapusta, dopiero jak się ją ugotuję, to człowiek wpada w zachwyt i dziwi się, dlaczego właściwie nie gotuje jej częściej. Jest to bardzo prosta potrawa, ale czyż nie te proste, niby takie oczywiste dania są najsmaczniejsze?

© Mariola Streim

© Mariola Streim

© Mariola Streim





Przepis na kapustę włoską w sosie musztardowym.

pół główki kapusty włoskiej (ciemne, zewnętrzne liście odrywamy i używamy tylko te jaśniejsze)
2 marchewki
1 mała cebula
olej
śmietana do zup i sosów
1 łyżka musztardy
sól i pieprz

Cebulę zeszklić na oleju, w tym czasie pokroić marchewkę w krążki, dodać do cebuli. W międzyczasie pokroić na drobno kapustę, dodać do całości i smażyć na wolnym ogniu. Dolać trochę wody i smażyć jakiś czas pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kapusta jest gotowa, jak nie jest już twarda, należy po prostu spróbować. Na koniec dolewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i przyprawiamy do smaku. 

Najlepiej pasują smażone ziemniaki.

Jedząc nasze sezonowe, regionalne warzywa, najlepiej przygotujemy nasz organizm na nadchodzącą zimę (cicho, co ja tu o zimie... jeszcze trochę trzeba o lecie pomarzyć, ewentualnie jesienią się zachwyczać)


You Might Also Like

1 Komentarzy