Proste, szybkie, smaczne. To klasyka w mojej kuchni. Brokuł, to bardzo zdrowe warzywo, podobno nawet znajdują się w nim substancje przeciwrakowe. Nie wiem, na ile jest to naukowo udowodnione, ale nawet jeżeli te właściwości nie są aż tak wspaniałe, to i tak zawiera witaminy, a przede wszystkim jest smaczny. Pojawi się tu jeszcze często, a dziś to tylko początek odsłon tego zielonego kwiatostanu.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Przepis na spagghetti z brokułem
spaghetti
2 małe cebulki
1 brokuł
olej
woda
sól
mogą być świeże zioła, na przykład oregano
Spaghetti ugotować według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie wrzucić cebulki pokrojone w kostkę na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć, aż się zeszklą. W tym czasie obciąć wszystkie łodygi brokuła, tak, aby zostały tylko małe różyczki i dodać je do cebuli. Posmażyć chwilę wszystko razem, po czym dolać trochę wody i przykryć. Pod przykryciem smażyć jeszcze 5 – 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Danie jest gotowe, jeżeli uznamy, że brokuł nie jest dla nas już zbyt twardy. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie smażenie spowoduje utratę soczystego, zielonego koloru oraz części witamin.
Możemy podać z sosem, ja oczywiście polałam sosem do sałatki, dziś był czosnkowy. Nie należy się obawiać, że ciepłe danie polewamy zimnym sosem. Spróbujcie, a przekonacie się, że to jest OK :-)
5 Komentarzy
Uwielbiam spaghetti z brokułami. Prosto, smacznie i zdrowo. :)
OdpowiedzUsuńBrokuła mogę jeść choćby i solo, ale że makarony kocham, to na taki makaron bardzo często się kuszę :D
OdpowiedzUsuńTakie spaghetti z brokułem musi być oryginalne i bardzo smaczne;)
OdpowiedzUsuńDlaczego dlaczego dlaczego ja o tym zapomniałam?! :D Uwielbiam takie spaghetti, wielkie dzięki za przypomnienie :P
OdpowiedzUsuńPewnie że przejściowa ;) Haha w końcu znajdziesz takie miejsce że wołami Cię stamtąd nie wyciągną ;)
OdpowiedzUsuń