Niedawno zorganizowałam dla Was jesienny konkurs z szarlotką. Wszystkie nadesłane przepisy na ciasta z jabłkami godne są wypróbowania i jak obiecałam, od czasu do czasu, sięgnę po jeden z nich. Dziś wybór padł na ciasto Marty, jest bardzo łatwe i uda się każdemu. Zapraszam Was do spróbowania :-)
Zaglądajcie tu, niebawem kolejne ciasto z jabłkami.
![]() |
© Mariola Streim |
Ciasto z jabłkami
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
5 jabłek
2/3 szklanki oleju
10 dag posiekanych orzechów włoskich (nie dodałam)
5 dag posiekanych migdałów (nie dodałam)
cukier puder do posypania
Jajka z cukrem ubić mikserem. Mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
Na koniec dodać do ciasta olej, orzechy i migdały. Wymieszać łyżką.
Około połowy ciasta wyłożyć do natłuszczonej tortownicy, a pozostałą połowę wymieszać z jabłkami z pokrojonymi na małe kawałki i wyłożyć na wierzch. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 ˚C.
46 Komentarzy
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu:) Mam nadzieję, że ciacho smakowało. Coś dawno nic słodkiego nie piekłam - jesień chyba jest dobrą porą, by nadrobić te zaległości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marta
uwielbiam szarlotki różnego rodzaju :) niedługo tez piekę :)
OdpowiedzUsuńCiacha z jabłkami sa boskie! To równiez wygląda przepysznie.:-)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne. Lubię ciasta bez skomplikowanej instrukcji obsługi. :)
OdpowiedzUsuńJak z jabłkami , to na pewno pyszne
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała takim słusznie dużym kawałkiem :-D
OdpowiedzUsuńfajne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńZ jabłkami zawsze i wszędzie, i o każdej porze ! Pychota!!!
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba, szczególnie że ma w nazwie "szybkie", ostatnio doba mi za krótka:)
OdpowiedzUsuńznakomite ciacho! nawet okruszki po nim bym wyjadła :)
OdpowiedzUsuńa 2/3 oleju ?! ;)
OdpowiedzUsuńchyba nie zrozumiałam pytania, bo olej jest, proszę sprecyzować, może muszę coś jeszcze uzupełnić?
UsuńCzy ciasto nie powinno się piec w niższej temperaturze? Bo przy 180 to po 20minutach zaczęło się przypiekać:(
OdpowiedzUsuńZ tą temperaturą rzeczywiście jest problem, dużo zależy od pieca, czy jest elektryczny, czy gazowy i oczywiście ciasto zawsze należy obserwować, aby nie spalić. U mnie akurat ten czas i temperetura były ok., ale możliwe, że u Ciebie czas jest trochę za długi. Jeżłi piszesz, ze już po 20 minutach nie wygląd dobrze, to można trochę zmniejszyć, albo na jakiś czas wyłączyć górną grzałkę.
UsuńCiasto wyszlo pyszne. Juz dodalam do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest pucha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że pycha ;-) super, dziękuję
UsuńWspaniale i prosciutkie, wlasnie probowalam wypieku :)
OdpowiedzUsuńu mnie pieczenie zajęło ok.50-55 min, ciasto bardzo smaczne! z pewnością ten właśnie przepis będę polecała innym miłośnikom wypieków :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem to ciasto wczoraj i naprawdę pycha i dużo czasu nie zajęło a w piekarniku siedziało 50 min w 180 st i nic się nie przypaliło. Polecam ten przepis! Dodam iż to moje 1-sze ciasto w życiu hehehe:)
OdpowiedzUsuńŁał, gratuluję premiery, i dziękuję za miły komentarz :-)
UsuńCzy spód Pani podpiekła najpierw, czy od razu na niego wylała drugą warstwę?
OdpowiedzUsuńNie, nie podpiekałam osobno. Tylko przy wykładaniu ciasta najpierw wylałam samo ciasto, a potem wyłożyłam na wierzch tę część ciasta wymieszanego z jabłkami. W ten sposób jabłka były tylko w górnej części, nie opadły i dolna część była po upieczeniu z samego ciasta.
UsuńSuper, dziękuję. A czy mogłaby Oani polecić jakiś konkretny rodzaj jabłek: słodkie, kwaśne, wilgotne, suche?
UsuńZawsze biorę jabłka, jakie mam pod ręką, chociaż wiem, że niektórzy przykładają dużą wagę do rodzaju. Do ciast najczęściej używa się jabłek kwaskowych i twardych, na przykład Boskop lub Elstar.
UsuńHaha jeszcze jedno mam pytanie ;) czy to na dużą czy małą tortownicę?
UsuńChyba 24 cm średnicy, ale mogę zmierzyć dopiero wieczorem i podać dokładnie.
UsuńJuż wyłożyłam na kwadratową ;) Ale okrągła to rzeczywiście byłaby coś koło tego, z tego, co widzę.
UsuńNo to rzeczywiście do wieczora to za długo byłoby ;-)
UsuńCiekawa jestem, czy Ci będzie smakowało, daj znać :-)
Pyszności! Ciasto bardzo nam smakuje, zrobiłam w wersji z orzechami i migdałami, oraz ze spodem bez jabłek. Na moje oko spód wyszedł trochę za suchy, więc następnym razem dam olej do ciasta, a nie do jabłek.
UsuńTeraz widzę, że mój opis mógł zostać nieco inaczej zrozumiany, niż zamierzałam, muszę nieco zmienić. Ciasto na dolną i na górną część jest identyczne. Na samym końcu podzielić je na pół i do tej jednej dodać jabłka. Olej powinien znajdować się w całym cieście. Już zmieniam opis, dziękuję za uwagi, okazały się pomocne :-)
UsuńWitam, takie pytanko, jajka ubić z cukrem, czyli białka tak ? Czy całe jajka? Przepraszam ale dopiero zaczynam moją przygodę z ciastami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie ma za co przepraszać :-)
UsuńUbiłam całe jajka z cukrem, mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobiła się jasna, gładka masa.
Powodzenia!
Mam pytanie odnośnie jabłek. Czy są one pokrojone na małe cząstki czy starte na grubych oczkach?
OdpowiedzUsuńJabłka są pokrojone na kawałki
Usuńwłaśnie upiekłam to ciasto :) jest przepyszne i naprawdę szybko się je robi :) polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuję za komentarz i życzę smacznego :-)
UsuńPrzeszukując różne strony i blogi internetowe trafiłam tutaj, skierowało mnie tu hasło przewodnie "szybkie" :)
OdpowiedzUsuń20 minut temu w moim piekarniku wylądowało to jabłkowe cudo, nic się nie przypala, a aromat niesie się po całym mieszkaniu :)
Oby smakowało tak apetycznie jak wygląda!
Pozdrawiam,
W. :)
witam a ja dodałam do tego jeszcze dwa jajka szklankę mąki ciutkę zwiększyłam ogólnie składniki i oto już jest piękna ogromna blacha ciasta :)jest pycha :)
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu też skorzystam:)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńZa dużo dodałam cynamonu i wyszło mi za ciemne, nie takie ładne jak na załączonym zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że smakowało :-)
UsuńSuper przepis. Właśnie upiekłam i zjadłam ciepły kawałek z dodatkiem gałki lodów, mniamuśne :) Dzięki i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMagda
Cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz :-)
Usuń