sałatki

Sałatka z buraczków z malinami, tofu i rukolą

12/31/2018

Pewnie przygotowania do zabawy już się u Was rozpoczęły, ale może jeszcze zdążę Wam w ostatniej chwili podrzucić pomysł na pyszną sałatkę. Najlepsze w niej jest to, że jej głównym składnikiem są odpady. Przygotowałam wczoraj napój z wywaru z czerwonych buraczków z sokiem pomarańczowym, a same buraczki świetnie nadają się do dzisiejszej sałatki. Ostatnio jestem zafascynowana takim oszczędnym gospodarowaniem, bo jest to dobre dla środowiska, dla portfela i dla zdrowia. Smacznego i miłej zabawy dzisiejszej magicznej nocy!

Przepis przygotowałam dla czasopisma VEGE

© Mariola Streim
2 ugotowane i obrane buraki
1/2 kostki naturalnego lub wędzonego tofu
2 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
sól do smaku
garść świeżych malin
garść świeżej rukoli
garść świeżych ziół:

Na dnie miseczek umieścić listki rukoli, na nich pokrojone na kawałki buraczki, a na wierzchu pokrojone w kostkę tofu. Wszystko polać oliwą wymieszaną z octem. Na wierzchu umieścić jeszcze kilka dodatkowych listków rukoli i świeże maliny. Całość posolić, posypać posiekanymi ziołami i natychmiast podawać.

You Might Also Like

0 Komentarzy