Macie cykora przed cykorią, bo nie wiecie z czym to zjeść? Niepotrzebnie.
To bardzo łatwe do przygotowania i smaczne warzywo. Robię je dość często
i was też do tego zachęcam. Kiedyś trochę mi przeszkadzał lekko gorzki smak, podobno można się go pozbyć wkładając pokrojoną cykorię na kilka minut do ciepłej wody z dodatkiem cukru. Takie czary-mary, w które za bardzo nie wierzę, jak chcecie, to spróbujcie. Ja polubiłam ten lekko gorzkawy smak i uważam,
że w połączeniu, jakie wam tu zaprezentuję jest wręcz nieodzowny.
Oczywiście, nie muszę już wspominać o tym, że danie jest bardzo szybkie.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Przepis na cykorię z marchewką i pomidorami
3 cykorie
3 marchewki
2 pomidory
1 mała czerwona cebula
1 mała puszka przecieru pomidorowego
trochę tłuszczu
sól i może być tabasco (dla mnie to mus, ja prawie do wszystkiego je dodaję, już powinnam dostać rabat od producenta, bo kupuję je w dużej butelce!)
Cebulę pokrojoną w kosteczkę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, w tym czasie kroimy marchewkę w krążki, dorzucamy do cebuli, w tym czasie kroimy w krążki cykorię i również dorzucamy. Smażymy chwilę i na sam koniec dorzucamy pomidory pokrojone w kawałki i przecier pomidorowy. Przyprawiamy, smażymy jeszcze króciutko i danie gotowe. Pomidory powinny być prawie surowe.
Proponuję pomidory obrać ze skórki, wtedy całość samkuje o wiele lepiej. Nie jest to trudne, wystarczy zalać je wrzątkiem, po ok. pół minuty wyjąć z wrzątku i włożyć na chwilę do zimnej wody. Skórka wtedy bardzo łatwo da się ściągnąć.
Pasuje do tego właściwie wszystko: ryż, makaron, kuskus lub ziemniaki.
2 Komentarzy
No to chyba już wiem co dzisiaj na obiad ;)
OdpowiedzUsuńJak zobaczę cykorię gdzieś w sklepie albo na targu, to na pewno kupię z ciekawości na spróbowanie. Skoro mówisz, że ona wcale nie trująca...;)
OdpowiedzUsuń