Patrząc na nazwy, można powiedzieć, że batat i banan są ze sobą spokrewnione. Jednak, to tylko przypadek, ale taka miła gra słów. Natomiast w smaku pasują do siebie tak idealnie, że znów muszę się uśmiechać, na myśl, że może jednak? Sami spróbujcie. Zresztą bataty zdecydowanie za mało popularne są na naszych stołach, więc zapraszam do spróbowania w takiej oto, łatwej i pysznej wersji.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim zdjęcia z tej sesji możesz kupić tutaj |
Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege
Placki z bananów i batatów
1 batat
2 banany
10 łyżek mąki
5 łyżek mączki ziemniaczanej
5 łyżek płatków owsianych
200 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
nieco cynamonu
olej do smażenia
Batata zetrzeć na drobnej tarce, banany rozgnieść widelcem, płatki owsiane zmiksować na gładko z odrobiną wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć powoli na małym ogniu z obu stron na złoto.
Jeśli będzie trudno je smażyć i będą się rozpadały, można dodać więcej mąki. W środku mają być miękkie i wilgotne.
Podawać z jogurtem roślinnym, syropem z agawy lub klonowym i koniecznie świeżymi listkami bazylii.
48 Komentarzy
Coraz bardziej pasują mi przepisy wege, bardzo interesujący pomysł na słodkiego ziemniaka i faktycznie u nas są mało popularne (może z racji ich ceny) :)
OdpowiedzUsuńNo tanie nie są, ale nie trzeba ich dużo, u mnie był to tylko jeden, na cały porządny obiad. Coś jeść trzeba, od czasu do czasu pozwalam sobie na coś pysznego i jak porównam to z ceną kawałka dobrego mięsa, to już nie jest tak drogo :-)
Usuńwyglądają przepysznie :)) buziaczki
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :-)
UsuńBardzo podoba mi się Twoja propozycja-przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie :-)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA czy wyniki konkursu są już gdzieś opublikowane, bo miały być wczoraj?
Wiem, wiem, właśnie zauważyłam, że kompletnie przegapiłam, już piszę posta i jutro rano ogłoszę, zapraszam :-)
UsuńZamiast miksować płatki można użyć gotowej mąki owsianej? Wtedy ile należy jej dać? :) Placki wyglądają super! a bataty zawsze chciałam spróbować, ale nie wpadł mi w ręce fajny przepis...Aż do tej pory ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się spodobał, do tej pory nie używałam mąki owsianej, zawsze mielę płatki, ale spróbowałabym identyczne proporcje, jak podałam i jeżeli konsystencja nie będzie taka plackowa, zawsze można dosypać mąki albo dolać nieco wody.
UsuńJak dla mnie, hicior :D
OdpowiedzUsuńSupi :-)
UsuńŚwietna propozycja kochana! Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i słonecznego weekendu życzę:)
Dziękuję i Tobie również :-)
UsuńJestes cudna … :) Tak bardzo potrzebowałam coś fajnego na schrupanie i mam :)) senkju:)))
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńNigdy nie jadłam batatów! Jestem bardzo ciekawa ich smaku :)
OdpowiedzUsuńnic dodać, nic ująć - batat zdecydowanie świetnie się sprawdza w takich słodkich smakach :)
OdpowiedzUsuńmniam! Placki idealne!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis! Fajna alternatywa na inne placki niż bananowe na słodko, czy ziemniaczane na wytrawnie. A batatów jeszcze okazji jeść nie miałam, więc tym bardziej do zakładki 'do zrobienia' trafią te placki :)
OdpowiedzUsuńgenialne placki, wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńKolor mają świetny! A ja jeszcze batatów w życiu nie jadłam, koniecznie muszę w końcu je kupić, bo obiecuję to sobie chyba już od roku; D
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, smakowity kolor :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! przepis zapisany, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne te placuszki.
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie i przypomniały mi o batatach, które smutno czekają na swoją kolej w mojej spiżarni ;D
OdpowiedzUsuńPyszne i śliczne wyszły te placuszki :-)
OdpowiedzUsuńAle genialne! Kocham bataty, ale jeszcze o takich placuszkach z ich udziałem nie słyszałem :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja ,mój syn uwielbia banany :)
OdpowiedzUsuńpyszne, mam składniki i to będzie moja kolacja"_
OdpowiedzUsuńBatatów nigdy nie jadłam... Najwyższy czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, te wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPorcja dla ilu osób wychodzi z tych składników?
OdpowiedzUsuńTo zależy od wielkości banana, batata i apetytów, u nas były to dwie osoby.
UsuńWczoraj próbowałam zrobić te placki, próbowałam bo niestety nie wyszły. Czy to dlatego, że batata starłam na tarce z większymi oczkami (na wiórka)?
OdpowiedzUsuńSzkoda :-( A co Ci dokładnie nie wyszło, rozwalały się, czy co? Napisz mi, to postaram się pomóc, jak widzisz, moje na zdjęciach są spoko, zawsze fotografuję to, co ugotuję według podanego przepisu. Koniecznie musimy rozwiązać ten problem, pisz :-)
UsuńRozwalały się podczas smażenia i były surowe w środku. Próbowałam smażyć krócej albo dłużej czy na wyższym ogniu lub mniejszym i dalej było to samo. Po kilku stwierdziłam, że to nie ma sensu a że nie lubię wyrzucać jedzenia to przełożyłam je do foremek na muffinki i upiekłam. Ale to nie było to czego się spodziewałam :(
UsuńW takim przypadku pewnie należało dodać więcej mąki, może Twoje banany i batat były większe. Smażyć należy je powoli i na małym ogniu. W środku robią wrażenie jakby surowych, ale jest wręcz przeciwnie, ponieważ banan jest bardzo wilgotny, a batat poddany wysokiej temperaturze też przybiera raczej postać podobną do musu, placki nie będą w środku suche, ale jeśli są usmażone z obu stron, to nie są surowe. Dobrze, że wykorzystałaś ciasto w inny sposób, też tak czasami robię w przypadku awarii, ale szkoda, że moje placki Ciebie rozczarowały. Może następnym razem się udadzą, a Twoje uwagi dopiszę w poście :-)
UsuńDosypałam więcej mąki ale to nic nie dało i nie chciałam żeby one były zbyt mączne dlatego zrobiłam muffiny. Dziękuje za rady, jak będę miała znów bataty to na pewno jeszcze raz spróbuje :)
UsuńOK, to mam nadzieję, że następnym razem się uda, jeszcze dodam, że wszelkich placków nie należy przewracać zbyt szybko, dopiero, jak jedna strona będzie upieczona i stabilna. Przydaje się też dobra patelnia, do której nic nie przywiera, powodzenia :-)
Usuńwitam, czy mozna uzyc platkow owsianych w calosci czy tylko z mielonymi wyjdzie ? corka wlasnie zasnela na drzemke, a zostal nam jeden batat .. ;)
OdpowiedzUsuńMogą być normalne, jeśli są bardzo grube i twarde, to można dodać mniej i za to nieco więcej mąki. Tak, aby konsystencja nadawała się do smażenia. Ważne jest, żeby smażyć powoli i odwracać, gdy pierwsza strona już się usmaży, aby podczas przewracania się nie rozpadły. Powodzenia :-)
Usuń:( nie wiem co źle zrobiłam, zdecydowałam się zrobić wg Twojego opisu (czyli płatki zmieliłam), niestety mimo dodania odrobiny więcej mąki placuszki się roztaplały na patelni.
Usuńodwracanie też nie wyszło, bo mocno przywarły do patelni, mały ogień był, olej rozgrzany.
UsuńOjej, mam nadzieję, że mimo takiego wyglądu, w smaku były pyszne. Nie są one najłatwiejsze do pieczenia, jeśli pierwsze się nie udają, można dodać jeszcze więcej mąki. Polecam też patelnię teflonową. No i ważna jest cierpliwość, nie należy zabierać się za odwracanie za wcześnie. Mam nadzieję, że się nie zniechęciłaś i jeszcze do nich wrócisz, w kuchni to normalne, że coś może się nie udać ;-)
Usuńto prawda, łatwe nie są, ale chyba znalazłam na nie patent... poczekałam kilka godzin , bo już sie zniechęciłam, po czym zaczęłam smażyć po tych kilku godzinach i już jest troche lepiej ;) może ciasto jak postoi lepiej sie smazy. a moze nast. razem sprobuje je upiec w piekarniku, albo cos zmodyfikowac ;) to prawda smaczne są bardzo :) a pewnie, że w kuchni nie udaje się wszystko od razu ;) chyba tez moj blad polegal na zbyt szybkim odwracaniu. pozdraiwam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za cierpliwość, niebawem zmodyfikuję nieco przepis i wtedy może nie będzie takich problemów :-)
UsuńŚwietne Placki, polecam!
OdpowiedzUsuń