placki i klopsiki

Placki z bananów i batatów (słodkich ziemniaków)

10/03/2014

Patrząc na nazwy, można powiedzieć, że batat i banan są ze sobą spokrewnione. Jednak, to tylko przypadek, ale taka miła gra słów. Natomiast w smaku pasują do siebie tak idealnie, że znów muszę się uśmiechać, na myśl, że może jednak? Sami spróbujcie. Zresztą bataty zdecydowanie za mało popularne są na naszych stołach, więc zapraszam do spróbowania w takiej oto, łatwej i pysznej wersji.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
zdjęcia z tej sesji możesz kupić tutaj

Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege

Placki z bananów i batatów

1 batat
2 banany
10 łyżek mąki
5 łyżek mączki ziemniaczanej
5 łyżek płatków owsianych
200 ml wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
nieco cynamonu
olej do smażenia

Batata zetrzeć na drobnej tarce, banany rozgnieść widelcem, płatki owsiane zmiksować na gładko z odrobiną wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć powoli na małym ogniu z obu stron na złoto.
Jeśli będzie trudno je smażyć i będą się rozpadały, można dodać więcej mąki. W środku mają być miękkie i wilgotne.
Podawać z jogurtem roślinnym, syropem z agawy lub klonowym i koniecznie świeżymi listkami bazylii.

You Might Also Like

48 Komentarzy

  1. Coraz bardziej pasują mi przepisy wege, bardzo interesujący pomysł na słodkiego ziemniaka i faktycznie u nas są mało popularne (może z racji ich ceny) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tanie nie są, ale nie trzeba ich dużo, u mnie był to tylko jeden, na cały porządny obiad. Coś jeść trzeba, od czasu do czasu pozwalam sobie na coś pysznego i jak porównam to z ceną kawałka dobrego mięsa, to już nie jest tak drogo :-)

      Usuń
  2. wyglądają przepysznie :)) buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się Twoja propozycja-przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie :)
    A czy wyniki konkursu są już gdzieś opublikowane, bo miały być wczoraj?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem, właśnie zauważyłam, że kompletnie przegapiłam, już piszę posta i jutro rano ogłoszę, zapraszam :-)

      Usuń
  5. Zamiast miksować płatki można użyć gotowej mąki owsianej? Wtedy ile należy jej dać? :) Placki wyglądają super! a bataty zawsze chciałam spróbować, ale nie wpadł mi w ręce fajny przepis...Aż do tej pory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się spodobał, do tej pory nie używałam mąki owsianej, zawsze mielę płatki, ale spróbowałabym identyczne proporcje, jak podałam i jeżeli konsystencja nie będzie taka plackowa, zawsze można dosypać mąki albo dolać nieco wody.

      Usuń
  6. Jak dla mnie, hicior :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja kochana! Wyglądają przepysznie!
    pozdrawiam i słonecznego weekendu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestes cudna … :) Tak bardzo potrzebowałam coś fajnego na schrupanie i mam :)) senkju:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam batatów! Jestem bardzo ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nic dodać, nic ująć - batat zdecydowanie świetnie się sprawdza w takich słodkich smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuję przepis! Fajna alternatywa na inne placki niż bananowe na słodko, czy ziemniaczane na wytrawnie. A batatów jeszcze okazji jeść nie miałam, więc tym bardziej do zakładki 'do zrobienia' trafią te placki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. genialne placki, wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolor mają świetny! A ja jeszcze batatów w życiu nie jadłam, koniecznie muszę w końcu je kupić, bo obiecuję to sobie chyba już od roku; D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne połączenie, smakowity kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne zdjęcia! przepis zapisany, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają cudownie i przypomniały mi o batatach, które smutno czekają na swoją kolej w mojej spiżarni ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne i śliczne wyszły te placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale genialne! Kocham bataty, ale jeszcze o takich placuszkach z ich udziałem nie słyszałem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajna propozycja ,mój syn uwielbia banany :)

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszne, mam składniki i to będzie moja kolacja"_

    OdpowiedzUsuń
  21. Batatów nigdy nie jadłam... Najwyższy czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, te wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Porcja dla ilu osób wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od wielkości banana, batata i apetytów, u nas były to dwie osoby.

      Usuń
  24. Wczoraj próbowałam zrobić te placki, próbowałam bo niestety nie wyszły. Czy to dlatego, że batata starłam na tarce z większymi oczkami (na wiórka)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda :-( A co Ci dokładnie nie wyszło, rozwalały się, czy co? Napisz mi, to postaram się pomóc, jak widzisz, moje na zdjęciach są spoko, zawsze fotografuję to, co ugotuję według podanego przepisu. Koniecznie musimy rozwiązać ten problem, pisz :-)

      Usuń
    2. Rozwalały się podczas smażenia i były surowe w środku. Próbowałam smażyć krócej albo dłużej czy na wyższym ogniu lub mniejszym i dalej było to samo. Po kilku stwierdziłam, że to nie ma sensu a że nie lubię wyrzucać jedzenia to przełożyłam je do foremek na muffinki i upiekłam. Ale to nie było to czego się spodziewałam :(

      Usuń
    3. W takim przypadku pewnie należało dodać więcej mąki, może Twoje banany i batat były większe. Smażyć należy je powoli i na małym ogniu. W środku robią wrażenie jakby surowych, ale jest wręcz przeciwnie, ponieważ banan jest bardzo wilgotny, a batat poddany wysokiej temperaturze też przybiera raczej postać podobną do musu, placki nie będą w środku suche, ale jeśli są usmażone z obu stron, to nie są surowe. Dobrze, że wykorzystałaś ciasto w inny sposób, też tak czasami robię w przypadku awarii, ale szkoda, że moje placki Ciebie rozczarowały. Może następnym razem się udadzą, a Twoje uwagi dopiszę w poście :-)

      Usuń
    4. Dosypałam więcej mąki ale to nic nie dało i nie chciałam żeby one były zbyt mączne dlatego zrobiłam muffiny. Dziękuje za rady, jak będę miała znów bataty to na pewno jeszcze raz spróbuje :)

      Usuń
    5. OK, to mam nadzieję, że następnym razem się uda, jeszcze dodam, że wszelkich placków nie należy przewracać zbyt szybko, dopiero, jak jedna strona będzie upieczona i stabilna. Przydaje się też dobra patelnia, do której nic nie przywiera, powodzenia :-)

      Usuń
  25. witam, czy mozna uzyc platkow owsianych w calosci czy tylko z mielonymi wyjdzie ? corka wlasnie zasnela na drzemke, a zostal nam jeden batat .. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być normalne, jeśli są bardzo grube i twarde, to można dodać mniej i za to nieco więcej mąki. Tak, aby konsystencja nadawała się do smażenia. Ważne jest, żeby smażyć powoli i odwracać, gdy pierwsza strona już się usmaży, aby podczas przewracania się nie rozpadły. Powodzenia :-)

      Usuń
    2. :( nie wiem co źle zrobiłam, zdecydowałam się zrobić wg Twojego opisu (czyli płatki zmieliłam), niestety mimo dodania odrobiny więcej mąki placuszki się roztaplały na patelni.

      Usuń
    3. odwracanie też nie wyszło, bo mocno przywarły do patelni, mały ogień był, olej rozgrzany.

      Usuń
    4. Ojej, mam nadzieję, że mimo takiego wyglądu, w smaku były pyszne. Nie są one najłatwiejsze do pieczenia, jeśli pierwsze się nie udają, można dodać jeszcze więcej mąki. Polecam też patelnię teflonową. No i ważna jest cierpliwość, nie należy zabierać się za odwracanie za wcześnie. Mam nadzieję, że się nie zniechęciłaś i jeszcze do nich wrócisz, w kuchni to normalne, że coś może się nie udać ;-)

      Usuń
  26. to prawda, łatwe nie są, ale chyba znalazłam na nie patent... poczekałam kilka godzin , bo już sie zniechęciłam, po czym zaczęłam smażyć po tych kilku godzinach i już jest troche lepiej ;) może ciasto jak postoi lepiej sie smazy. a moze nast. razem sprobuje je upiec w piekarniku, albo cos zmodyfikowac ;) to prawda smaczne są bardzo :) a pewnie, że w kuchni nie udaje się wszystko od razu ;) chyba tez moj blad polegal na zbyt szybkim odwracaniu. pozdraiwam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cierpliwość, niebawem zmodyfikuję nieco przepis i wtedy może nie będzie takich problemów :-)

      Usuń