dip

Dip gruszkowo-ogórkowy – wspaniałe połączenie smaków

9/21/2011

Sezon na gruszki i ogórki w pełni, więc taka przekąska jest teraz idealna. Przepis znalazłam w książce „Finger Food“ (oryginalny tytuł: „The Essential Finger Food Cookbook“). Już kiedyś robiłam ten dip, przy okazji jakiejś imprezy i pomyślałam, że koniecznie muszę się tym z wami podzielić. Połącznie jest genialne, gruszka i ogórek pasują do siebie tak, że zaraz mi chodzą po głowie jakieś nowe pomysły, gdzie będę mogła to wykorzystać. Zachęcam was też do spóbowania. Strasznie mi dużo czasu zajęło pisanie tego wpisu, bo co chwilę biegam do kuchni, żeby sobie chrupnąć krakersa z dipem.


© Mariola Streim

© Mariola Streim

© Mariola Streim

© Mariola Streim

© Mariola Streim


Przepis na dip gruszkowo-ogórkowy

2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon)
0,5 gruszki
1 mały ogórek

Ogórek i gruszkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do wymieszanych pozostałych składników, można trochę posolić i dodać łyżeczkę soku cytrynowego. 

Podawać najlepiej z chrupiącymi krakersami, chociaż tak sobie właśnie myśle, że to można potraktować jak sałatkę i podawać dosłownie do wszystkiego. W takim wypadku można gruszkę i ogórka pokroić na trochę większe kawałki.

Przepis bierze udział w akcji gruszkowo.

You Might Also Like

7 Komentarzy

  1. To musi być pyszne! Bardzo nowatorskie, ale wypróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam mniam! Lubię słodkawo - ostrawe połączenia. No i kocham gruszki:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi sie takie polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wizytę i proponuję mój zakwas, w formie suszonej. Chętnie się podzielę, mam go sporo i hodowla świetnie idzie :D. Jeśli chcesz, to podaj mi adres mailem. ;)Wysyłka nic mnie nie kosztuje. Pozdrawiam.;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, wypróbowałam, a ponieważ już na wstępie przepis bardzo mi się podobał, to się nie ograniczałam ilościowo i od razu wyszła mi podwójna porcja... Dip jest pyyyyszny, ale mój jakby trochę za rzadki - pewnie dałam za dużo jogurtu. Ale to w niczym nie przeszkadza, można go jeść pogryzając krakersami/grzankami, zamiast nakładać na nie. Gorąco polecam wszystkim do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ten dip na imprezę, bardzo smakował, choć większość gości nie miała szans z moim mężem, który niemalże przyssał się do miseczki. Hajduczek z jogurtem greckim będzie bardziej gęsty..naprawdę rewelacyjny przepis, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cieszę sie niezmiernie, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń