Oto obiecany sos. Mam całą masę jego wersji w moim repertuarze. Używam go praktycznie do wszystkiego, jeżeli mam tylko ochotę. Nadaje się do wszelkiego rodzaju sałat, sałatek, ale również znajduje u mnie zastosowanie do dań ciepłych. Do warzyw, ziemniaków i zapiekanek. No i oczywiście jeżeli macie
w waszym gronie niewegetarian, to możecie spokojnie im rówież zaproponować, świetnie sprawdza się podczas grillowania. Podam wam wersję podstawową oraz listę przykładowych dodatków, możliwości są tu nieograniczone. Można go robić na ostro, lub z ziołami, lub... po prostu, z czym wam przyjdzie do głowy.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Przepis na sos do sałatek
4 łyżki jogurtu
4 łyżki majonezu
1 łyżka oleju z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe.
Oczywiście możecie już postawić na stół, ale proponuję jednak spróbować
wersji rozszeżonej. Oto lista dodatków, które możecie zastosować w zależności
od dania, do którego będziecie podawać (ilość do smaku, w zależności
od upodobań):
- pesto
- tabasco
- musztarda
- curry
- czosnek
- sproszkowana ostra papryka
- świeże, drobno posiekane zioła
- białe wino wytrawne (nie za dużo, aby nie stracił gęstości)
W każdej kuchni znajdzie się coś, co będzie się nadawało i doda waszym daniom tak zwaną kropkę nad i :-)
Można również użyć kilku rzeczy, ale tu zawsze ostrzegam, że nie należy łączyć zbyt wielu smaków. To tak, jak z kolorami, przy dużej ilości zrobi się bałagan.
Ale spokojnie można wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku i zioła, do tego parę kropli tabasco.
2 Komentarzy
Dokładnie można go robić na 1000 sposobów i zawsze będzie doskonale smakował :)
OdpowiedzUsuńCzyli wszechstronny sos :) zapewne spróbuję
OdpowiedzUsuń