­
veggieola

Zielona sałatka z ogórka, kapusty pekińskiej i kalarepy

8/18/2016
Sierpień to mój ulubiony miesiąc. To czas urlopów, ciepłych wieczorów i spotkań ze znajomymi. Wprawdzie jest to dla mnie miesiąc pracowity, jednak jest to inna praca niż w pozostałej części roku. Wszystko jest spokojniejsze, skrzynka mailowa nie pęka w szwach, a raz nawet zdarzyło mi się wysłać do sobie samej maila testowego, bo myślałam, że coś nie działa....

Continue Reading

bez glutenu

Wafelki o smaku morza i dlaczego warto jeść algi

7/21/2016
Algi pewnie nieczęsto bywają na waszych stołach, więc chciałam dziś Wam kilka słów o nich napisać i zachęcić do ich spożywania, o ile macie taką możliwość. Aby je kupić, musicie się dobrze rozejrzeć, bo jeśli są w sklepach, to raczej w rybnych, gdzie weganie raczej nie bywają. W moim pobliskim supermarkecie (przypominam – na wsi! :-) jest tylko...

Continue Reading

Czy blog może być dobrym początkiem?

7/19/2016
Zdecydowanie tak! Z całą pewnością pomaga w realizacji celów. Jak wiecie, od jakiegoś czasu fotografuję dla agencji StockFood. Kiedyś, pracując w agencjach reklamowych, kupowałam w imieniu klientów oferowane tam fotografie i wykorzystywałam je do różnych projektów graficznych. Pamiętam, jak wzdychałam z podziwem do tych pięknych zdjęć, robiłam się głodna na ich widok i nigdy nie przypuszczałam, że moje prace również...

Continue Reading

placki i klopsiki

Znów naleśniki?

7/15/2016
Dlaczego nie? Ostatni przepis na wegańskie, łatwe naleśniki spotkał się z Waszym ogromnym zachwytem, na FB, przybyło całe grono nowych fanów, więc postanowiłam podrzucić Wam jeszcze wersję karobową. Można oczywiście dodać do podstawowego ciasta ciemnego kakao, ale karob, to karob, ma niepowtarzalny smak, a i osoby uczulone na kakao spokojnie mogą po niego sięgać. Smak, to coś pomiędzy...

Continue Reading

sałatki

Kalarepa i koper, prawdziwy smak lata

7/14/2016
Czy Wy też miewacie ulubione smakowe fazy? Nie da się chyba tego inaczej nazwać, bo nie jest to nawet modą. To raczej indywidualne zjawisko, które każdego dopaść może w innym czasie i dotyczyć zupełnie innych kombinacji smakowych. U mnie, absolutnym hitem tego lata jest połączenie kalarepy z koprem. Ach, jak ja to uwielbiam. Kalarepa praktycznie nic nie kosztuje,...

Continue Reading

placki i klopsiki

Nie ma to jak naleśniki

7/06/2016
Każdy je lubi, nikt nie kręci nosem, wręcz radosne okrzyki mogą wystąpić, kiedy oznajmimy naszym domownikom, że planujemy je usmażyć. Nie jestem wyjątkiem i też bardzo je lubię, choć ostatnio nieco rzadziej robię takie klasyczne, ze względu na gluten. Dziś jednak są, na wypadek, gdyby komuś przydał się niezawodny wegański przepis. Jest on tak prosty, że aż dziwne,...

Continue Reading

desery i słodycze

Hummus czekoladowy

7/01/2016
Hummus mogłabym jeść codziennie, tym bardziej, że tyle jest możliwości tworzenia jego nowych smaków. Czy próbowaliście już na słodko? Jeśli jesteście łasuchami, jest to smarowidło dla Was. Jest ono nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przy okazji przedstawię Wam nowe wafle superfoods firmy SONKO, to właśnie one zainspirowały mnie do wypróbowania dzisiejszego przepisu, ponieważ doskonale do niego pasują. Jak...

Continue Reading

pieczone

Tarta z cykorią i marchwią

6/30/2016
Tarty nadają się na wszystkie okazje. Można dodawać do nich najróżniejsze dodatki, podawać na ciepło, na zimno, na słodko lub na słono. Są po prostu idealne. Mimo tego, dość długo nie było ich w mojej kuchni, ponieważ uważałam, że ciasto mi się nie udawało. Albo było za twarde, albo coś innego mi się nie podobało. W końcu doszłam...

Continue Reading

zupy

Botwinka z własnych buraczków

6/19/2016
Wielu z Was pewnie zauważyło w moich komentarzach, że od dawna ubolewałam nad brakiem botwinki. W Niemczech niestety nie można jej kupić. Już ogromnym postępem jest fakt, że w supermarketach dostępne są normalne, czyli dość duże buraczki. Jakiś czas temu nie było nawet o tym mowy i mam takie ciche podejrzenie, że to spora ilość Polaków mieszkających tutaj,...

Continue Reading

bez glutenu

Pasta z pietruszką, prawdziwa bomba witaminowa

6/17/2016
Dzisiejsza pasta może pojednać zwolenników i przeciwników tofu, i sprawić, że zapominając o sporze, wspólnie będą się nią zachwycać. Do tej pory nie zaliczałam się ani do jednej, ani do drugiej grupy, coś jednak ostatnio w tej sprawie drgnęło, bo jak zwykle, diabeł tkwi z szczególe. Nie sztuką jest ukroić kawałek i dodać do sałatki lub położyć na...

Continue Reading