Zielona sałatka z ogórka, kapusty pekińskiej i kalarepy
8/18/2016
Sierpień to mój ulubiony miesiąc. To czas urlopów, ciepłych wieczorów i spotkań ze znajomymi. Wprawdzie jest to dla mnie miesiąc pracowity, jednak jest to inna praca niż w pozostałej części roku. Wszystko jest spokojniejsze, skrzynka mailowa nie pęka w szwach, a raz nawet zdarzyło mi się wysłać do sobie samej maila testowego, bo myślałam, że coś nie działa. Dzięki tej ciszy można się lepiej skupić i na każdą czynność poświęcić nieco więcej czasu. Uwielbiam pracować bez konieczności patrzenia na zegarek.
Pełnia lata to również czas, gdy można posiedzieć ze znajomymi wieczorem w ogrodzie i pogawędzić przy akompaniamencie świerszczy. Aby nie tracić tego cennego, leniwego czasu na skomplikowane gotowanie, można przyłączyć się do wszechobecnego ostatnio trendu i przygotować szybkie dania w szklaneczkach lub słoiczkach. To świetny sposób na estetyczne podanie imprezowych dań, pozwalający nam przyrządzić wszystko nieco wcześniej i zachować przy tym świeży i apetyczny wygląd potraw.
Dzisiejszą sałatkę można opisać w kilku słowach: szybka, zdrowa, tania, łatwa i smaczna.
Kombinację ogórka, kalarepy i kapusty pekińskiej odkryłam na urlopie, kiedy to nie mieliśmy już nic innego do wyboru, a do kilkanaście kilometrów oddalonego supermarketu nikomu nie uśmiechało się jechać. I dobrze, że się nie chciało, bo okazuje się, że sałatka jest wyjątkowo pyszna, szczególnie z dodatkiem cennych ziarenek. Idealna jest do tego prażona kasza jęczmienna i trójkolorowa quinoa. Firma SONKO ma w swojej ofercie taką mieszankę w praktycznych woreczkach, które gotuje się tylko 8 minut. Niezwykła przydatna oszczędność czasu, kiedy wolimy wygrzewać się w słońcu, zamiast dusić się w kuchni.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
1/2 ogórka lub 3 małe ogrodowe
1 młoda kalarepa
1/2 małej kapusty pekińskiej
2 torebki mieszanki ziarenek RISANA (prażona kasza jęczmienna i quinoa)
Mieszankę ziarenek ugotować według opisu na opakowaniu i pozostawić do ostudzenia.
Ogórka i kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kapustę drobno pokroić. Dodać do warzyw sos do sałatek i dokładnie wymieszać.
Umieścić w szklaneczkach lub słoiczkach warstwami na przemian z ziarenkami.
3 Komentarzy
Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPięknego weekendu:)
Świetny sposób podania. Fajny sposób na zdrową przekąskę w ciągu dnia, ogórek i kalarepa, z pewnością dodadzą orzeźwienia. Pozdrawiamy. :)
OdpowiedzUsuńSzkoda że to już schyłek lata, takie pyszne rzeczy odejdą w zapomnienie, aż do następnego sezonu.
OdpowiedzUsuń