desery i słodycze

Hummus czekoladowy

7/01/2016

Hummus mogłabym jeść codziennie, tym bardziej, że tyle jest możliwości tworzenia jego nowych smaków. Czy próbowaliście już na słodko? Jeśli jesteście łasuchami, jest to smarowidło dla Was. Jest ono nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Przy okazji przedstawię Wam nowe wafle superfoods firmy SONKO, to właśnie one zainspirowały mnie do wypróbowania dzisiejszego przepisu, ponieważ doskonale do niego pasują. Jak widzicie na zdjęciu, wafle te są bardzo cienkie, chrupiące i składają się z kaszy jaglanej oraz trójkolorowej komosy. Z całą pewnością zdrowe, zaliczające się do nowej grupy produktów SONKOfit. Białko, magnez, żelazo i cynk to tylko najważniejsze cenne substancje, zawarte w tym produkcie. Niestety mogą zawierać małe ilości glutenu, ale osoby, które nie są na niego uczulone, aczkolwiek ograniczają jego spożycie, spokojnie mogą po nie sięgnąć. Posmarowane dzisiejszym hummusem z pewnością wywołają uśmiech na Waszych twarzach. 

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim

400 g ugotowanej cieciorki (ewentualnie może być z puszki)
1 łyżka ciemnego kakao
3 miękkie daktyle
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego

wanilia
mielone migdały i płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)

Kakao wymieszać z odrobiną wrzątku, następnie wszystkie składniki zmiksować.

wpis sponsorowany







You Might Also Like

13 Komentarzy

  1. Brakuje tylko tahini :D ale i tak wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ale oczywiście można dodać, jak ma się po ręką :-)

      Usuń
  2. Intrygująco :D aczkolwiek zamiast tahini to krem kokosowy lub masło orzechowe :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł genialny! Muszę w końcu spróbować hummusu na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też robię taką pastę! Gratuluję książki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł :) Jeszcze o takiej wersji nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojejku... ale pychotka:)
    cudnego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pasta z ciecierzycy na słodko, cudo!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiem jak to smakuje bo piekłam ciasteczka z takiej masy, ale nie wpadłam że może to być sarowidło! :) super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł!
    Kolejne wspaniale oblicze ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie wygląda i ciekawią mnie te wafle :)
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusi mnie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń