­
veggieola
pasty i dipy

Tsatsiki

12/08/2012
Dziś obiecane tsatsiki. Klasyka kuchni greckiej, nie może jej zabraknąć na żadnym talerzu z tego regionu. Dodaje się dosłownie do wszystkiego. Do grillowanych warzyw, do sałaty, do chleba, z oliwkami. Z dużą ilością czosnku i świeżym smakiem ogórka, świetnie uzupełni każde danie. Trochę przypomina mi się nasza polska mizeria i kojarzy właściwie z latem. Świeże ogórki byłyby idealne,...

Continue Reading

smażone

Szparguły – nowe warzywo

12/07/2012
Znów odkryłam dla Was nowe warzywo. Zawsze, gdy widzę w sklepie coś niespotykanego, muszę koniecznie kupić i snuję plany, jak będzie ono wyglądało na moim blogu i ciekawa jestem, co Wy na to. Tym razem nie jest to zupełna nowość, ale interesująca jest forma i nazwa. Są to małe kwiatostany brokuła, na cienkich długich łodygach, czyli trochę połączenie...

Continue Reading

ciasta i ciasteczka

Ciasteczka owsiane w wydaniu luksusowym

12/02/2012
Świąteczne pieczenie ciasteczek jeszcze się u mnie nie rozpoczęło, ale widzą, że blogi już coraz słodsze i coraz bardziej piernikowe się robią, więc też już powoli plany snuję. Może chociaż raz święta mnie nie zaskoczą. Tymczasem mam dziś dla was zwykłe szaraczki-kopciuszki, czyli nic specjalnego – ciastka owsiane – ale nie powiedzielibyście, że owsiane, takie smaczne. Dzięki migdałom...

Continue Reading

co mamy na talerzu

Co ma świnia do czekolady?

11/29/2012
Jesteś wegetarianinem i myślisz, że soki owocowe są wegetariańskie? Jesz czipsy ziemniaczane i również uważasz, że nie ma w nich produktów pochodzenia zwierzęcego, bo nie ma tego w składzie na opakowaniu? Otóż muszę Was, moi drodzy wegetarianie i weganie, rozczarować. © Mariola Streim ...

Continue Reading

pieczywo

Bułeczki orkiszowe z czarnymi oliwkami

11/26/2012
Włoskie smaki lubi chyba każdy z nas, mnie również można zaliczyć do ich wielbicieli. Pizzę mogłabym jeść codziennie, pod warunkiem, że ma sporo oregano i jest dobrej jakości (zamrożona, gotowa nie wchodzi w rachubę). Najczęściej zamawiam pizzę we włoskiej restauracji, właściwie odwrotnie, kiedy jestem we włoskiej restauracji, to z całą pewnością zamawiam pizzę. Nic innego. Sama robię bardzo...

Continue Reading

Liebster Blog

11/24/2012
Dziękuję bardzo Ani z bloga kulinarne-rozkosze za wyróżnienie :-) Zasady zabawy: nominacja jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Następnie  należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała, po czym należy nominować kolejnych 11 osób, poinformować ich o tym  oraz zadać im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię...

Continue Reading

smażone

Dynia piżmowa z czerwoną cebulą

11/20/2012
To wbrew pozorom nie gitara, lecz pyszna dynia, podobno najsmaczniejsza ze wszystkich rodzajów, a jej pewną zaletą jest duża ilość miąższu i mała ilość pestek. Pierwszy raz ją robiłam, więc postanowiłam za wiele nie wydziwiać, żeby zobaczyć, jak smakuje i teraz mam już dwa ulubione rodzaje. Do dyni hokkaido dołączyła teraz ta – dynia piżmowa (cucurbita moschata). Obie...

Continue Reading

desery i słodycze

Panna cotta z szafranem i syropem klonowym

11/14/2012
Ostatnie jesienne liście w tym roku i ich złote barwy odbite w moim dzisiejszym deserze. Syrop klonowy dopełnia całość, doskonale komponując się smakowo i kolorystycznie, a szafran dodaje delikatnego kontrastu i specyficznej nuty. Dość dawno temu wygrałam w konkursie u Violi opakowanie z czterema maleńkimi saszetkami szafranu i długo zastanawiałam się, w jakim przepisie ta cenna przyprawa ma...

Continue Reading

pieczone

Pieczone fioletowe ziemniaki z czerwoną cebulą

11/08/2012
Pewnie już widać to ze zdjęć na moim blogu, że lubię kolor fioletowy. O ziemniakach pisałam już wielokrotnie, że uwielbiam, szczególnie te pieczone. Tak więc logiczną tego konsekwencją są dzisiejsze fioletowe, pieczone ziemniaki. Do tego, a jakże, w fioletowym kolorze cebula. Obraz taki miałam już dawno stworzony w mojej wyobraźni, dopiero dziś jednak udało mi się go zrealizować....

Continue Reading

ciasta i ciasteczka

Szybkie ciasto z jabłkami

11/05/2012
Niedawno zorganizowałam dla Was jesienny konkurs z szarlotką. Wszystkie nadesłane przepisy na ciasta z jabłkami godne są wypróbowania i jak obiecałam, od czasu do czasu, sięgnę po jeden z nich. Dziś wybór padł na ciasto Marty, jest bardzo łatwe i uda się każdemu. Zapraszam Was do spróbowania :-) Zaglądajcie tu, niebawem kolejne ciasto z jabłkami. © Mariola Streim...

Continue Reading