Pomysł na taki budyń przyszedł mi nagle i nie wiadomo skąd. Jak zwykle, w chwilach, kiedy powinnam robić coś innego (ważniejszego), mój umysł usamodzielnia się i tworzy zupełnie niepytany o zdanie, nowe kreacje. Jak on to robi? Skąd wie, że mam w lodówce otwarte mleczko kokosowe, że w szafce dżemie mąka kukurydziana, i że niedawno dostałam w prezencie cudowny sok malinowy (domowej roboty, oczywiście)? Taki system nawet mi odpowiada, ja tu sobie funkcjonuję w życiu codziennym, a mój mózg sam wykonuje tę dodatkową robotę, ja tylko muszę szybko ugotować, ciach, ciach, pstryknąć fotki i jest. Na szczęście parę malin gdzieś mi się w ogródku znalazło, też nie wiadomo skąd, bo nikt ich u nas nigdy nie sadził :-)
Deser ten jest wegański, ale również nadaje się doskonale dla osób na diecie bezglutenowej. Jest też bez laktozy, więc dla wszystkich.
Podaję Wam proporcje, ale możliwe, że u każdego z Was gęstość będzie nieco inna. Zależy ona od rodzaju mleczka. Niektóre marki są dość wodniste, inne kremowe. Staram się kupować z napisem kremowe, jest o wiele bardziej gęste, ale wśród kremowych też są znaczne różnice. Zachęcam do wypróbowania różnych i znalezienia swojego ulubionego. Mówię tu z własnego doświadczenia, nie macie pojęcia, ile razy dziwiłam się, jak innym udaje się ubić mleczko kokosowe, zastępując bitą śmietanę. Taką wodę? Teraz już wiem, kupowałam niewłaściwe ;-)
Podaję Wam proporcje, ale możliwe, że u każdego z Was gęstość będzie nieco inna. Zależy ona od rodzaju mleczka. Niektóre marki są dość wodniste, inne kremowe. Staram się kupować z napisem kremowe, jest o wiele bardziej gęste, ale wśród kremowych też są znaczne różnice. Zachęcam do wypróbowania różnych i znalezienia swojego ulubionego. Mówię tu z własnego doświadczenia, nie macie pojęcia, ile razy dziwiłam się, jak innym udaje się ubić mleczko kokosowe, zastępując bitą śmietanę. Taką wodę? Teraz już wiem, kupowałam niewłaściwe ;-)
© Mariola Streim |
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
nieco wody (opcjonalnie, gdyby budyń okazał się za gęsty)
sok malinowy lub z innych owoców
wieże owoce
Wszystkie składniki oprócz wody dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Najlepiej postawić sobie obok pół szklanki wody i dolać trochę, jeżeli budyń wyda nam się zbyt gęsty, Jego gęstość będzie w dużej mierze zależna od rodzaju mleczka kokosowego.
40 Komentarzy
pyszności, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
Usuńwłaśnie otworzyłam mleczko kokosowe, więc kto wie, czy dzisiaj na moim stole nie wyląduje takie oto cudo? ;)
OdpowiedzUsuńDaj koniecznie znać, czy Ci smakowało :-)
UsuńWygląda fantastycznie;))) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :-)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować:)) wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje :)))
OdpowiedzUsuńZachęcam :-)
UsuńCóż może być istotniejszego od budyniu?! :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, masz rację ;-)
UsuńPieknie podany, śliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńPrześlicznie podany... Zapewne musi być bardzo smaczny:):)
OdpowiedzUsuńpięknego dnia kochana, ściskam
Dziękuję i Tobie również miłego dnia życzę :-)
UsuńBardzo ciekawy przepis;) i to mleczko kokosowe w roli głównej
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Robisz takie piękne zdjęcia ,ze wszystko zjadłabym bez chwili zastanowienia !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :-)
UsuńTakie pomysł to ja lubię! Szczególnie gdy są takie smaczne :)
OdpowiedzUsuńSą i to bardzo, zapraszam do wypróbowania :-)
UsuńJaki gęsty<3 Takie pomysły są najlepsze; ))
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńPiękny, i do tego bezglutenowy - deser wymarzony!
OdpowiedzUsuńCzy na pewno mam zastosować mąkę, a nie skrobię kukurydzianą?
Użyłam mąkę, ze skrobią jeszcze nie próbowałam, może innym razem zobaczę jaki byłby efekt :-)
UsuńAle żeś foty zrobiła... wylizałam monitor ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńMam dwie puszki mleka w domu, jeszcze dziś wypróbuję, bo wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńOj wygląda cudnie ! Zaśliniłam klawiaturę ;D
OdpowiedzUsuńAleż cudo:) No niech ktoś spróbuje powiedzieć, że dieta wegetariańska, wegańska czy jakakolwiek we... jest nudna i nieciekawa.!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nikt nie powie ;-)
UsuńJak już zauważyłam wcześniej przepis bardzo mi się podoba;)) Abym mogła do podpiąć do konkursu proszę o przesłanie samego przepisu z jednym zdjęciem na e-mail lub FB:) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńProste, smaczne, a przy tym sprawia radość, nie tylko kulinarną... :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia !
Dziękuję bardzo i pozdrawiam :-)
UsuńPięknie podane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńBudyń zapowiada się pysznie, bo piękny to on już jest :-)
OdpowiedzUsuńtakiego budyniu jeszcze nie jadłam i jest bardzo kuszący :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na budyń. No i wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPięknie go wyczarowałaś! :)
OdpowiedzUsuńBudyń z sokiem... smaki dzieciństwa!
OdpowiedzUsuń