Lato trwa i staram się z całych sił na nim skupić, żeby znów jesienią nie stwierdzić, że jakoś tak mi uciekło. Czy Wam też tak się zdarza, że zanim zdążycie dobrze się przyzwyczaić, powyciągać wszystkie komplety bikini z szafy i poparadować się w każdej parze sandałków, jest już po wszystkim? Zdecydowanie za krótko to zawsze trwa. Na dodatek u mnie tutaj, klimat jest dość zmienny i muszę łapać każdą słoneczną chwilę, bo za kilka dni, a nawet godzin, pogoda może być znów do niczego.
Jagody to typowo letnie owoce i choć sklepy nas powoli odzwyczjają od sezonowości, staram się jak mogę, kupować świeże i delektować się nimi ile się da :-)
Zapraszam Was na pyszne ciasto, jest szybkie i bardzo łatwe. można robić je z dowolnymi owocami.
Bardzo niecierpliwi mogą użyć gotowego budyniu, wtedy ciasto jest jeszcze łatwiejsze, chociaż ja namawiam do ugotowania budyniu z poniższego przepisu.
© Mariola Streim |
Wegańskie ciasto z budyniem i jagodami
blaszka ok. 34 x 26 cm
Ciasto
200 g gładkiego masła orzechowego
5 łyżek cukru
6 łyżek oleju (u mnie rzepakowy)
500 g mąki (u mnie orkiszowa)
2 łyżki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń
750 ml mleka (może być roślinne)
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
5 łyżek cukru
ok. 300 g jagód (mogą być mrożone)
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wymieszać dokładnie, aż powstanie gładka masa. Połowę ciasta rozdrobnić palcami na blachę wysmarowaną olejem. Uklepać, aby całe dno blaszki było dokładnie przykryte.
Ugotować budyń. Około 0,5 szklanki mleka wlać do miseczki i wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Resztę mleka zagotować, zdjąć na chwilę z ognia, wlać wymieszane z mlekiem składniki. Gotować powoli na małym ogniu, około 3 minut, aż budyń zgęstnieje.
Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na ciasto. Na budyń wyłożyć jagody. Pozostałe ciasto rozdrobnione palcami umieścić na jagodach.
Piec ok. 40 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy 180 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
44 Komentarzy
Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do spróbowania :-)
UsuńI ja korzystam z każdego promyka słońca, uroków i smaków lata... Wczoraj było cudownie, słonecznie i cieplutko, a dziś zimno...
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada pycha! skusiłabym się na kawałeczek :) Jagody uwielbiam :)
pięknego dłuugiego weekendu kochana
Dziękuję bardzo, a Ty korzystaj ile się da :-)
UsuńLato powinno trwać 10 miesięcy :D
OdpowiedzUsuńJestem na TAK ;-)
UsuńWakacje powinny trwać 10 miesięcy :D
OdpowiedzUsuńI z tym też się zgadzam ;-)
UsuńWygląda świetnie! Uwielbiam jagody i z niecierpliwością na nie czekam w tym roku. Muszę powiedzieć mamie, ze MUSI zrobić miejsce w zamrażalce, żebym mogła je sobie zamrozić; ))
OdpowiedzUsuńJa na słońcu siedzieć raczej nie lubię, jest mi za gorąco, jednak jeśli w pobliżu jest duży parasol i koc, mogłabym tak spędzić cały dzień: ))
To podobnie jak ja, opalanie nie dla mnie, ale jak jest słonecznie i ciepło, to zaraz ma się humor lepszy :-)
UsuńWow! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńWyglada pysznie !!!
OdpowiedzUsuńU nas to samo - czasem słońce, czasem deszcz;) Ale przepis kuszący... Teraz jestem zakochana w orkiszu, sprowadzam całymi pudłami - rewelacja! Moja mała alergiczka może jeść orkisz - to zdecydowanie najlepszy news tej wiosny!
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście dobra wiadomość, tym bardziej, że wypiekom z tej mąki niczego nie brakuje, wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że wszystko smakuje bardziej intensywnie :-)
Usuńwygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, myślę, że smakowałoby Ci :-)
UsuńTo ciasto zwróciło mi w głowie. Pysznie wygląda. Takie kolorowe. Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że udało mi się zawrócić w głowie mistrzyni wypieków :-)
UsuńPiękne i wygląda obłędnie smacznie, budyń koniecznie swój, pycha!
OdpowiedzUsuńMasz rację, też namawiam do zrobienia własnego :-)
UsuńI jeszcze masło orzechowe w składzie! Porwałabym Ci kawałek albo i dwa :))
OdpowiedzUsuńNajlepiej od razu dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało :-)
UsuńElektrik ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńLato zawsze trwa za krótko no chyba że mieszkamy w Egipcie, wtedy pewnie mamy go dość. Ciasto rewelacyjne i koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńOj myślę, że każdy na jakiś czas przyjąłby ofertę pomieszkania w Egipcie ;-)
UsuńMąki orkiszowej jeszcze nie testowałam, ale mam w planach :) domowy budyń jest najlepszy i najgęstszy, idealny
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj, ja już właściwie zwykłej mąki pszennej nie używam :-)
Usuńwygląda jak malowane!!! a słońca zdecydowanie za mało!
OdpowiedzUsuńDziękuję i też tak czasami sobie myślę, że mogłoby być więcej :-)
Usuńwygląda fantastycznie! musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, zachęcam do spróbowania :-)
UsuńO matko, jakie fantastyczne ciasto widzę na zdjęciu! Jestem zachwycona i przepisem i zdjęciami! Przepis zapisany do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam :-)
UsuńŚwietnie wygląda. Dodaję do obserwowanych i bede robić :-)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńWygląda wspaniale! ; )
OdpowiedzUsuńJagody z masłem orzechowym..- to musi być obłędne!
Świetny przepis! *.*
Wygląda bardzo smakowicie!! :-)
OdpowiedzUsuńTo jest to! chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam, wygląda wspaniale <3
OdpowiedzUsuńa co dodać zamiast masła orzechowego ? moja córka nie może orzechów :(
OdpowiedzUsuńMożna dodać więcej margaryny. Podobny przepis na takie ciasto był tutaj: http://veggieola.blogspot.de/2015/06/crumble-albo-prosty-placek-z-rabarbarem.html
UsuńMąki można oczywiście zastąpić innymi.