Macie apetyt na pyszne kanapeczki? Może z awokado i cieciorką? Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji, to czas najwyższy to nadrobić. Pomysł przyszedł mi do głowy, kiedy piekłam ciasto z wodą po cieciorce i zastanawiałam się co zrobić z samą cieciorką. Połączenie jest przepyszne, szczególnie, jeśli dodamy jeszcze pomidora i świeże zioła. Powoli nadchodzi wiosna i coraz częściej...
Czy już wiecie, czym będziecie się jutro objadać? U nas będą pewnie pączki bez glutenu, ponieważ idealnie sprawdziły się ostatnim razem i nawet następnego dnia świetnie smakowały podgrzane w mikrofalówce. Moim zdaniem, to świetny sposób na drożdżowe ciasto. Często piekę większą ilość, potem część zamrażam, a po podgrzaniu jest jak świeże. Smakuje aż za dobrze i zjadamy takie...
Czy lubicie risotto? Trochę jest ona zawsze jako nie-danie traktowane, bo niby to żadna sztuka ugotować ryż i dodać do niego dowolne składniki. Jednak właśnie ta prostota jest jego największą zaletą i zapewniam Was, że może smakować wyśmienicie, o czym można przekonać się odwiedzając dobrą włoską restaurację. Idealnym odpowiednikiem tego śródziemnomorskiego dania może być z powodzeniem nasze rodzime...
Dla wszystkich spóźnialskich mam dziś szybki deser z niewielu składników. Jest bardzo słodki, ale myślę, że w taki dzień słodycz jest wskazana. Z braku czasu na czekanie aż deser stężenie można umieścić go od razu w miseczkach, w których będzie podawany, oczywiście najlepiej, gdy będą w kształcie serca. Jestem pewna, że polubicie ten przepis i będziecie przygotowywać również...
Uwaga, jutro Walentynki i bez względu na to, czy jesteście roślinożercami, czy też nie, przeczytajcie uważnie ten wpis i najlepiej wypróbujcie przepis, uważając przy tym, żeby nikt tego ciasta nie zjadł, zanim zdążycie podać je ukochanej osobie :-) Mi się o mały włos taka sytuacja przytrafiła. Mieliśmy rodzinną imprezę w hotelu, lepiej nie wspomnę, w którym, ponieważ na...
Makaronowe muszle to wspaniały wynalazek i bardzo dziwię się, że jeszcze nigdy ich nie ugotowałam. Ani w czasie prowadzenia bloga, a to już kilka lat, ani nigdy wcześniej. A przecież to takie łatwe i efektowne danie. Nieco przypomina mi pierogi, z tym, że bez tego wymagającego czasu lepienia. Dziś przygotowałam bardzo łatwą wersję z kaszą. Muszle zawierają gluten,...
Moi Drodzy, piszę dziś do Was w sprawie, która nie jest bezpośrednio związana z kuchnią, ale wcale nie jest bardzo odległa od wegańskiej idei. Weganizm szerzy poczucie empatii do wszystkich żywych istot, starające się je chronić. Weganie marzą o idealnym świecie bez przemocy i bez cierpienia. Wszyscy doskonale wiemy, że jest to nierealne, ale nieustannie dążymy do takiego...
Zupy-krem cieszą się ostatnio ogromną popularnością i nic dziwnego. Można przygotować je dosłownie ze wszystkiego, a ich gładka konsystencja to istne niebo w gębie. Pod warunkiem oczywiście, że jest naprawdę gładka. Niby to oczywista sprawa, ale jednak potrzebny jest do tego mikser, który dobrze wykona swoją robotę. Dziś ugotowałam dla Was pyszną zupę marchewkową, której nie należy z...
Po drożdżówkach z ziemniakami przyszedł czas na pączki i ich dodatkiem. Doskonale udadzą się z z takiego samego ciasta, z którego były drożdżówki, ale tym razem zamieniłam mąki na bezglutenowe i odpowiednio dopasowałam pozostałe składniki. Nie byłam pewna, czy wyjdą, ale jak widać są nie tylko ładne, ale i pyszne. Mąki bez glutenu są nieco trudniejsze w obróbce...
Słodycze to wielka słabość wielu z nas. Nic nie pomogą obiecanki-cacanki, że zmienimy nasze przyzwyczajenia, nie pomaga wiedza na temat szkodliwego wpływu spożycia cukru na nasze zdrowie i nawet zbędne kilogramy nie są wystarczającym argumentem, aby pokonać tę zmorę. Co z tym zrobić? Moja rada jest prosta. Należy przeanalizować jakie słodycze jadamy i postarać się zamienić je na...