Dla wszystkich spóźnialskich mam dziś szybki deser z niewielu składników. Jest bardzo słodki, ale myślę, że w taki dzień słodycz jest wskazana. Z braku czasu na czekanie aż deser stężenie można umieścić go od razu w miseczkach, w których będzie podawany, oczywiście najlepiej, gdy będą w kształcie serca. Jestem pewna, że polubicie ten przepis i będziecie przygotowywać również na inne okazje, a tym czasem życzę miłej zabawy!
Przepis przygotowałam do magazynu VEGE.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
250 ml śmietany ryżowej
25 ml wody po cieciorce
1 łyżeczka agaru (lub według opisu na opakowaniu)
1/2 łyżeczki gumy guar
150 g cukru pudru
1 łyżka soku owocowego, na przykład malinowego
gorzka czekolada i konfitura do dekoracji
Śmietanę z agarem doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować (lub według opisu na opakowaniu agaru) i lekko wystudzić. Dodawać cukier puder i ubijać mikserem do czasu, aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka. Dolewać po trochu wodę po cieciorce i ubijać na wysokich obrotach jeszcze kilka minut. Na koniec dodać gumę guar i szybko wymieszać mikserem na najwyższych obrotach. Masa powinna być gęsta.
Część kremu wymieszać z sokiem malinowym.
Umieścić warstwowo w foremkach i poczekać, aż masa stężeje. Podawać z czekoladą i konfiturą.
3 Komentarzy
Gdzie stacjonarnie można kupić agar i gume guar?
OdpowiedzUsuńJa kupuję takie rzeczy w sklepach internetowych.
UsuńI kolejne ciekawe wykorzystanie wody po cieciorce :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń