bez glutenu

Kanapeczki z guacamole i pieczoną cieciorką

2/26/2017

Macie apetyt na pyszne kanapeczki? Może z awokado i cieciorką? Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji, to czas najwyższy to nadrobić. Pomysł przyszedł mi do głowy, kiedy piekłam ciasto z wodą po cieciorce i zastanawiałam się co zrobić z samą cieciorką. Połączenie jest przepyszne, szczególnie, jeśli dodamy jeszcze pomidora i świeże zioła. Powoli nadchodzi wiosna i coraz częściej mamy apetyt na takie właśnie lekkie posiłki. Ostatnio nawet zabrałam ze sobą pastę i cieciorkę w słoiczkach wybierając się na sesję zdjęciową. Jeszcze Wam o tym nie pisałam, ale teraz często pracuję na zdjęciami wnętrz, co jest dla mnie ogromną frajdą. Oczywiście jest to związane z wyjazdami, pakowaniem auta po dach, noszeniem krzeseł, stołów, lamp... Pracy jest dużo, ale lubię to, a przy okazji nie muszę zawracać sobie głowy sportem i tym, że może za dużo zjadłam i nie mam gdzie tego spalić. Mam nadzieję, że niedługo będę mogła pokazać Wam nieco moich nowych prac na moim drugim blogu.
Tym czasem chrupnijcie kanapkę. Najlepiej zrobić ją na cienkich wafelkach superfood, po pierwsze są bez glutenu, po drugie smakuję niesamowicie, a po trzecie dzięki lekkiej bazie, można zjeść więcej pasty i cieciorki.

© Mariola Streim

© Mariola Streim
© Mariola Streim
Guacamole:
1 awokado
1 limonka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól


Pieczona cieciorka:

1 puszka cieciorki
1 łyżka oliwy z oliwek
ostre, aromatyczne przyprawy np. curry, kurkuma, chili, papryka
sól


Dodatkowo:

200 g roślinnego twarożku (u mnie z nerkowców)
świeża bazylia
kilka pomidorków koktajlowych
świeże zioła, na przykład rzeżucha, pietruszka, bazylia


Cieciorkę odcedzić, wymieszać z przyprawami i oliwą z oliwek. Rozsypać ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 20 minut w nagrzanym do temperatury 200°C piekarniku. W tym czasie przygotować guacamole. Awokado przekroić na pół i usunąć z niego pestkę oraz skórkę. Pokroić je w kostkę, dodać sok z limonki, oliwę oraz posiekany drobno czosnek, rozgnieść widelcem i posolić do smaku. Wafle posmarować twarożkiem, a następnie guacamole, położyć na nim pokrojone pomidorki i posypać cieciorką oraz świeżymi ziołami. 


Więcej smacznych inspiracji mojego autorstwa znajdziesz na stronie Sonkofit

You Might Also Like

2 Komentarzy

  1. Lubię odwiedzać twojego bloga, wszystko tak kolorowo i apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczona cieciorka to miłość! :)

    OdpowiedzUsuń