Oj zrobiło się tu fioletowo na tym blogu... ale najważniejsze, żeby smakowało :-) Dzisiejsza kapusta to właściwie klasyk, przynajmniej tu w Niemczech, ale muszę przyznać, że nie zawsze mi ona smakuje. Co najgorsze często spotykam się z tym, że nie jest to danie wegańskie! Co za skandal, czy ci wszyscy kucharze i producenci wszystko muszą „zanieczyścić“ jakimiś smalcami...
Od razu mówię, że było pysznie, choć połączenie powstało zupełnie przypadkowo. Miały być wafle, ale okazało się, że się rozdwajają, więc szybko przerzuciłam się na placki, a te wyszły znakomite. Kompot był do obiadu, a kiedy go wypiliśmy, stwierdziliśmy, że śliwki idealnie będą komponowały się z plackami. I tak oto powstało dzisiejsze danie. Mimo, że przygotowałam ogromną ilość...
Moi Drodzy! Mój blog istnieje już 6 lat i z tej okazji czeka na Was książka mojego autorstwa. w prezencie. Choć jest ona dosłownie na wyciągnięcie ręki, coś jednak musicie zrobić, aby ją otrzymać. Zostawiajcie komentarze pod tym lub pod poprzednim wpisem (lub na FB) i piszcie, dlaczego właśnie Wy na nią zasłużyliście. W przyszłym tygodniu nastąpi ogłoszenie...
Rzut okiem na archiwum bloga zdradza, że istnieje on już aż 6 lat! Aż mi się wierzyć nie chce. 6 wspaniały lat, wiele nowych znajomości, smaków, zdjęć... W sierpniu 2011 roku wszystko się zaczęło. Ze spontanicznego pomysłu rozwinął się sposób na moje życie prywatne i zawodowe. Wszystkie moje pasje połączyły się w jedno. Nagle wszystko stało się jasne,...
Czy jesień da się lubić? Podobno są tacy, którzy ją uwielbiają. Niestety nie należę do tej grupy osób i piszę Wam o tym przy każdej nadarzającej się okazji. Są jednak rzeczy, które dostępne są tylko jesienią, na przykład cudowne dynie i to one wynagradzają mi moją całą niechęć do niskich temperatur i deszczu. Sezon na dynie został otwarty...
Dla mnie jesień to trochę sprzeczna pora roku. Kręcę nosem na niskie temperatury, zawieje i deszcze, tym bardziej, że teraz muszę chodzić na spacery z moją psinką, ale z drugiej strony cieszę się, że mogę kupić sezonowe, jesienne warzywa. Cały rok czekam zawsze na dynię! Kapusta jest wprawdzie przez cały czas dostępna, ale dopiero jesienią jest jej prawdziwy...
Świeży groszek niestety nieczęsto można spotkać w sklepach czy na straganach. Jego byt jest coraz bardziej zagrożony. Może dlatego, że produkcja nie jest już opłacalna? Ale przecież mrożony można zawsze kupić. Brak zielonego groszku w świeżej postaci to ogromna strata. Niebawem będzie pewnie podobnie jak z agrestem. Pewnego razu udało mi się jakimś cudem upolować czerwony agrest w...
Znów słodko. Nie myślcie tylko, że tak się głównie na co dzień odżywiamy. Słodkie dania bywają u nas tylko od czasu do czasu, ale znacznie częściej trafiają na bloga, niż dania wytrawne. Może dlatego, że nasz główny posiłek, tak zwany obiad, spożywamy wieczorem, więc z fotografowaniem jest raczej krucho. Słodycze to smakołyki przede wszystkim weekendowe, kiedy pracujemy nieco...
Czy zostaje Wam czasami kasza z obiadu? U mnie zdarza się dość często, ale to nawet dobrze, ponieważ mam dla niej świetne zastosowanie następnego dnia. Przygotowuję ją na śniadanie zamiast musli i zapewniam, że smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej. Do tak pysznego dania można wykorzystać każdy rodzaj kaszy, u mnie często jest to mieszanka kilku rodzajów....
Gdzie to lato? Niby jest ciepło, bo jest, ale raczej przypomina mi to wszystko łagodną jesień. Co się już ucieszę, że słońce wyjdzie, to za godzinę już go nie ma. No i te wiatry! Mieszkam w okolicy, w której nigdy nie wieje (no prawie), a tu w ostatnim czasie takie rzeczy się działy, że aż strach się bać....