śniadania

Słodkie kaszotto z sosem waniliowym na śniadanie

8/16/2017

Czy zostaje Wam czasami kasza z obiadu? U mnie zdarza się dość często, ale to nawet dobrze, ponieważ mam dla niej świetne zastosowanie następnego dnia. Przygotowuję ją na śniadanie zamiast musli i zapewniam, że smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej. Do tak pysznego dania można wykorzystać każdy rodzaj kaszy, u mnie często jest to mieszanka kilku rodzajów. Świetnie sprawdzają się mieszanki Multigrano, po pierwsze łatwo się je gotuję dzięki wygodnym woreczkom, a po drugie mają bardzo różnorodny skład. Ostatnio dodaję do całości pół łyżeczki kurkumy, ponieważ wyczytałam, że ma ona cudowne właściwości prozdrowotne, a w dodatku moje śniadanie pięknie słonecznie wygląda. Czego chcieć więcej. Danie można zapakować w słoiczek i zabrać od pracy, ale możliwe, że trzeba będzie jeść je po kryjomu, bo koledzy będą baaaardzo zazdrościć :-) Zapraszam do spróbowania!

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
50 g kaszy
3 suszone daktyle
1/2 łyżki rodzynek
1/2 łyżki orzechów włoskich
1/2 łyżki orzechów nerkowca
1/2 pomarańczy
1/2 banana
80 ml mleka roślinnego

Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu, ale zamiast wody użyć mleko roślinne.
W tym czasie namoczyć rodzynki i daktyle we wrzątku, po czym odcedzić. Daktyle pokroić na małe kawałki i wszystko wymieszać.
Kaszotto podawać z sosem waniliowym.

Sos waniliowy:
150 ml mleka roślinnego
100 ml śmietany roślinnej, ryżowej
2 łyżki cukru
wanilia lub cukier waniliowy

Mleko i śmietanę zagotować z cukrem i wanilią. Całość podgrzewać przez kilka minut do czasu aż sos lekko zgęstnieje.

Więcej smacznych inspiracji między innymi mojego autorstwa znajdziesz na stronie multigrano

You Might Also Like

5 Komentarzy

  1. Zapowiada się bardzo smacznie :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszna propozycja śniadaniowa 😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega blog i przepiękne posty, na pewno będę tu wpadać częściej ;-)
    W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga kulinarnego justynaax.blogspot.com
    p.s obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale się to ładnie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń