Wiem, że minął już czas, kiedy opychaliśmy się słodkimi pączkami, ale przyznajcie się, czy możecie całkowicie zrezygnować ze słodyczy? Ja niestety nie potrafię i dlatego często przygotowuję domowe desery. Zauważyłam jednak, że kiedy zastanawiam się nad tym, jaki przysmak chciałabym zrobić, często niepotrzebnie komplikuję sobie życie. Moje myśli krążą wokół wymyślnych przepisów wymagających specjalnych składników i sporego nakładu czasu. Tymczasem najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Wystarczy po prostu wykorzystać to, co mamy pod ręką. Dziś miałam w kuchni naprawdę niewiele, za to ochotę na coś słodkiego ogromną. Tak więc, ze zmiksowanych płatków kukurydzianych Sonkofit i mleka sojowego powstała niezła baza deserowa. Pewnie nawet da się z niej różne inne smakołyki przygotować, na przykład ciastka. Koniecznie muszę poeksperymentować i Was również do tego zachęcam. Dziś jednak nie ma co się dłużej zastanawiać tylko spróbować wersji z dodatkiem kakao i świeżych jagód. Smacznego!
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
100 g opiekanych płatków kukurydzianych Sonkofit
ok. 300 ml mleka roślinnego
5 łyżeczek cukru (lub więcej, jeśli lubimy)
1 łyżeczka ciemnego kakao
250 g świeżych jagód (lub innych owoców)
Kakao wymieszać z odrobiną wrzątku. Płatki z mlekiem i cukrem zmiksować i podzielić na 3 części. Jedną pozostawić bez zmian, drugą wymieszać z kakao, a trzecią zmiksować z jagodami (kilka pozostawić do dekoracji). Umieścić warstwy na przemian w szklaneczkach, dodać świeże owoce i listki mięty. Można podawać natychmiast lub po schłodzeniu.
Wpis sponsorowany