Wiem, że minął już czas, kiedy opychaliśmy się słodkimi pączkami, ale przyznajcie się, czy możecie całkowicie zrezygnować ze słodyczy? Ja niestety nie potrafię i dlatego często przygotowuję domowe desery. Zauważyłam jednak, że kiedy zastanawiam się nad tym, jaki przysmak chciałabym zrobić, często niepotrzebnie komplikuję sobie życie. Moje myśli krążą wokół wymyślnych przepisów wymagających specjalnych składników i sporego nakładu czasu. Tymczasem najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Wystarczy po prostu wykorzystać to, co mamy pod ręką. Dziś miałam w kuchni naprawdę niewiele, za to ochotę na coś słodkiego ogromną. Tak więc, ze zmiksowanych płatków kukurydzianych Sonkofit i mleka sojowego powstała niezła baza deserowa. Pewnie nawet da się z niej różne inne smakołyki przygotować, na przykład ciastka. Koniecznie muszę poeksperymentować i Was również do tego zachęcam. Dziś jednak nie ma co się dłużej zastanawiać tylko spróbować wersji z dodatkiem kakao i świeżych jagód. Smacznego!
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
100 g opiekanych płatków kukurydzianych Sonkofit
ok. 300 ml mleka roślinnego
5 łyżeczek cukru (lub więcej, jeśli lubimy)
1 łyżeczka ciemnego kakao
250 g świeżych jagód (lub innych owoców)
Kakao wymieszać z odrobiną wrzątku. Płatki z mlekiem i cukrem zmiksować i podzielić na 3 części. Jedną pozostawić bez zmian, drugą wymieszać z kakao, a trzecią zmiksować z jagodami (kilka pozostawić do dekoracji). Umieścić warstwy na przemian w szklaneczkach, dodać świeże owoce i listki mięty. Można podawać natychmiast lub po schłodzeniu.
Wpis sponsorowany
13 Komentarzy
ciekawe, jeszcze nie jadłam tych płatków. Moze dla tego, że jeszcze nigdzie mi "nie weszły w oko". ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie! I zapewne tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Apetyczny deserek :)
OdpowiedzUsuńTwoje cudowne zdjęcia zachęcą nawet największego przeciwnika słodkości.
Nie ma jak pomysłowość, proste składniki a deser wygląda nie tylko smacznie ale i wykwintnie! :)
OdpowiedzUsuńDo jagód świeżych jeszcze daleko. Czy można użyć mrożonych owoców?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :-)
UsuńNa ile osób jest ten przepis?
UsuńNa dwie porcje, takie, jak na zdjęciu.
UsuńMniam mniam wygląda niesamowicie i na pewno tez tak smakuje
OdpowiedzUsuńAle super! u mnie w domu zawsze są płatki kukurydziane. Idealny deser na niespodziewanych gości.
OdpowiedzUsuńCzy te płatki są jakieś specjalne czy można użyć jakiekolwiek kukurydziane. W mojej okolicy w sklepach owszem są z Sonko inne rodzaje ale nie kukurydziane.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można zastąpić innymi płatkami :-)
UsuńWygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń