kaszotto

Kaszotto z cukinią, zółtą papryką i sosem z awokado

2/17/2017

Czy lubicie risotto? Trochę jest ona zawsze jako nie-danie traktowane, bo niby to żadna sztuka ugotować ryż i dodać do niego dowolne składniki. Jednak właśnie ta prostota jest jego największą zaletą i zapewniam Was, że może smakować wyśmienicie, o czym można przekonać się odwiedzając dobrą włoską restaurację. Idealnym odpowiednikiem tego śródziemnomorskiego dania może być z powodzeniem nasze rodzime kaszotto, równie smaczne i na dodatek zdrowe. Podane z sosem z awokado z pewnością będzie Wam smakowało. Przepis na sos można oczywiście wykorzystać do sałatek i innych dań. Zapraszam!

© Mariola Streim
© Mariola Streim
1 torebka Multigrano RISANA (kasza owsiana prażona, kasza jęczmienna mazurska, ryż owalny i ryż czerwony)
1/2 żółtej papryki
1/2 małej cukinii
1 mała cebula
oliwa z oliwek do smażenia

sos:
1/2 awokado
1 filiżanka śmietany roślinnej
świeży szczypiorek
1 łyżka octu
sól

Multigrano ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć powoli z oliwą. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinie i smażyć jeszcze kilka minut, na koniec posolić i wymieszać z multigrano. Można umieścić w okrągłej foremce, ugnieść za pomocą łyżki, aby po usunięciu foremki został zachowany kształt. Wszystkie składniki do sosu zmiksować i podawać natychmiast do kaszotto.

Wpis sponsorowany

You Might Also Like

6 Komentarzy

  1. Apetyczne, kolorowe i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, fajny ten miks ziaren :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo świeże danie, wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne zdjęcia (zresztą jak zawsze) :)
    Musimy zrobić coś podobnego i koniecznie z tym sosikiem. Brzmi bardzoooo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwa delicja! Uwielbiam kaszę, a danie prezentuje się prześlicznie! Cudne zdjęcia <3 Pozdrawiam i życzę pięknej słonecznej niedzieli!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne zdjęcia, bardzo smakowicie wygląda całe danie :-)

    OdpowiedzUsuń