bez glutenu

Słoneczne risotto z żółtą papryką

6/02/2015

Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda jest taka sobie. Co prawda i tak nie mam czasu na wylegiwanie się w hamaku, ale jak świeci słońce, to życie jest jakieś szczęśliwsze, obojętnie co się akurat robi. Czy też tak uważacie? Postanowiłam koniecznie coś z tym zrobić i ugotowałam sobie mega-słoneczne-risotto.
Przy okazji zauważyłam, że od początku bloga nie było ani razu risotto. Jak to możliwe? Tyle czasu, a ja ani razu nie zaprezentowałam Wam takiego klasyka? Risotto to genialne danie i wcale nie trzeba trzymać się żadnych zasad, czy przepisów, nie musi być takie jak we włoskiej restauracji, możecie w pełni rozwinąć Waszą fantazję i tworzyć nowe kreacje. Najważniejsze, że macie w domu ryż, a resztę możecie dopasować do zasobów Waszej lodówki. Proste, prawda?
Jeśli jednak chcielibyście zaczerpnąć inspiracji i skorzystać z przepisu, zapraszam Was na dzisiejsze danie.

© Mariola Streim
© Mariola Streim

Risotto z żółtą papryką

1 woreczek ryżu do risotto (u mnie RISANA)
1 żółta papryka
1 cebula
1 śmietana roślinna, na przykład ryżowa
nieco oliwy z oliwek
kawałek świeżego imbiru
czosnek
kurkuma
sól
chili
świeża bazylia

Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto z oliwą. Dodać pokrojoną paprykę oraz przyprawy i smażyć powoli, aż papryka będzie miękka. Dodać śmietanę oraz gotowy ryż, wszystko wymieszać i jeszcze chwilę posmażyć.

Wpis sponsorowany

You Might Also Like

7 Komentarzy

  1. Jest słońce, jest dobrze :) Risotto piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo słoneczne, jak kilka ostatnich dni :) Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko mogę Ci pozazdrościć, u mnie słońca ostatnio było jak na lekarstwo ;-)

      Usuń
  3. To trafiłam na dobry przepis i z ochotą już jutro wypróbuję :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za kolor... miłego dłuuugiego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń