bez glutenu

Cukinia z grilla z tofu, miętą i czerwonym pieprzem (dieta VEGE)

6/10/2015

Dziś zapraszam Was na pyszne grillowane danie z serwisu Dieta VEGE. Była już grillowana papryka, grillowane boczniaki, a dziś mamy grillowane cukinie w rewelacyjnej marynacie. Co jak co, ale marynaty są w tej diecie niesamowite. Teraz najchętniej marynowałabym wszystko i nic dziwnego, dodają smaku nawet takiemu tofu, które przez niektórych uważane jest za bezsmakowe. Ale tym jutro, a dziś wcale nie zajmujemy się tofu, tylko pyszną cukinią. Moi drodzy, jak jeszcze nie grillowaliście cukinii, to nie wiem na co czekacie. Nie wiem też, po co ja czekałam tyle lat, szkoda, tyle sezonów grillowych przeszło mi pod nosem. Nic, teraz nadrabiam i Was też gorąco zapraszam.

P.S.
Zapraszam Wam do wzięcia udziału w konkursie, w którym możecie wygrać dietę wegetariańską z ponad 140 przepisami z serwisu Dieta VEGE!

© Mariola Streim
© Mariola Streim
Cukinia z grilla z tofu, miętą i czerwonym pieprzem (294 kcal)

cukinia -1/2 szt. (100 g)
tofu - (50 g)
czosnek - 1 ząbek (5 g)
oliwa z oliwek -3 łyżeczki (15 g)
imbir świeży, tarty (3 g)
cytryna -1/2 szt. (40 g)
musztarda -1 łyżeczka (10 g)
mięta świeża, liście -1/2 szklanki
pieprz czerwony rozdrobniony w moździerzu - 1 łyżeczka (5 g)
sól

Sposób przygotowania:
1. Cukinię opłukać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w poprzek na mniejsze kawałki. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć czosnkiem i imbirem a następnie posmarować oliwą z oliwek. Odstawić na czas przygotowania sosu lub na około pół godziny.
2. Sos z tofu, miętą i czerwonym pieprzem:  Do salaterki włożyć musztardę, dodać roztarty czerwony pieprz i wymieszać z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz z sokiem z cytryny. Na wierzch położyć liście mięty i pokruszone tofu. Odstawić na czas przygotowania cukinii.

3. Cukinię ułożyć  na ruszcie średnio rozgrzanego grilla i grillować przez około 4 minuty, do czasu aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękka od opiekanej strony. Następnie przełożyć na drugą stronę  i grillować przez kolejne 4 minuty. Cukinię przełożyć do salaterki z sosem i delikatnie wymieszać. 


Przepisy pochodzą z diety wegetariańskiej Dieta VEGE

Wpis sponsorowany

You Might Also Like

5 Komentarzy

  1. Cukinia faszerowana jest świetna, zawsze można nafaszerować ją swoimi ulubionymi dodatkami i nadal będzie pysznie; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie się prezentuje:)
    uściski ślę

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie ,kocham cukinię .

    OdpowiedzUsuń
  4. Grillowana cukinia to jest to co uwielbiam ! Twoja propozycja do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń