śniadanie

Serwis dla początkujących wegetarian i nie tylko (przepisy na cały dzień)

5/31/2015

Moi drodzy! Dzisiejszy wpis dedykowany jest szczególnie osobom, które dopiero są na początku. Na początku czego? Na początku drogi, z której chyba nie ma odwrotu, bo kiedy uświadomimy sobie, że spożywanie zwierząt i ich pochodnych wzbudza w nas wewnętrzną niechęć, pewnie już nigdy nie będziemy mogli z takim luzem zajadać kotleta, jak w dobrych (a raczej strasznych) czasach błogiej nieświadomości. No dobrze, pomysł jest, ale od czego tu zacząć. Lata przyzwyczajeń i wmawianych nam teorii robią swoje, ślinka cieknie nam, gdy czujemy znajomy zapach, a tu rozum mówi, że nie.
O tym, jak to było w moim przypadku napiszę innym razem, tym bardziej, że często mnie o to pytacie.
Dziś jednak chciałabym szybko przejść do części praktycznej, czyli wiemy już, że chcemy być wegetarianinem i chcemy przejść do realizacji. Oczywiście należy zasięgnąć informacji, zastanowić się nad tym, jakie produkty zamienić i na jakie oraz poszukać inspiracji. Zanim jednak uda nam się wprowadzić naszą teorię w życie, upłynie nieco czasu. Aby ten proces przyśpieszyć, warto sięgnąć po gotowe rozwiązania, które pomogą nam szybko przejść do czynów.
Rewelacyjnym rozwiązaniem jest serwis Dieta VEGE. Jest on skierowany do wegetarian i tych, którzy  chcą nimi zostać, a także do osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy i poprawić swoje nawyki żywieniowe.
Przepisy przygotowane są przez dietetyka, są bardzo łatwe i nawet ja sobie z nimi poradziłam, a jak wiecie, trzymanie się przepisów nie przychodzi mi łatwo. Tym razem starałam się i nawet ważyłam wszystkie składniki według wskazówek. Ta czynność uświadomiła mi, że prawdopodobnie wszyscy gotujemy, a tym samym jemy za duże porcje. I co tu się dziwić, że wielu z nas ma nadwagę, po prostu za dużo jemy. Musielibyście moją minę widzieć, kiedy zważyłam 30 g makaronu (na zdjęciu w tym maluteńkim garnuszku, nawet nieco więcej). Taka porcja to jak dla kota, pomyślałam. Sama zawsze gotuję na oko, ładuję pół gara makaronu, stawiam na stole i jemy. Serwujemy sobie dokładkę, potem następną... Ostrzegam Was przed taką metodą. W takiej sytuacji zjecie o wiele więcej, niż kiedy mielibyście jedną porządną porcję beż możliwości dokładki. Eksperymenty naukowe to potwierdzają. Chociażby po to warto skorzystać z serwisu, aby zweryfikować swoje przyzwyczajenia i mieć zdrowy punkt odniesienia.
Wszystkie trzy dania smakowały mi wyśmienicie. Kombinacje smaków bardzo wyważone. Najbardziej zaskoczyła mnie sałatka na kolację, dressing z sosem sojowym pasował genialnie do reszty składników, szczególnie do mango. Zdecydowanie przygarniam ten przepis.

Zachęcam do wypróbowania, jeśli jesteście już na dalszym etapie i potrzebujecie przepisów wegańskich, bardzo łatwo można je dopasować.

W najbliższym czasie będzie tutaj całe mnóstwo przepisów na wegetariańskie grillowanie, właśnie z tego serwisu, zaglądajcie!

Za tydzień zapraszam na konkurs, w którym będzie można takie diety wygrać.

© Mariola Streim
© Mariola Streim

Śniadanie:

Pasta z groszku: 

groszek zielony (świeży lub mrożony) (100 g)
śmietana roślinna - 2 łyżki (50 ml)
bułka grahamka - 1/2 szt. (25 g)
pieprz, sól 


Sposób przyrządzania: 

1. Groszek zblanszować przez 2 minuty we wrzątku


2. Ostudzić i zmiksować go z solą, pieprzem oraz śmietaną. Jeśli całość jest za gęsta, dodać odrobinę wody.




© Mariola Streim
© Mariola Streim


Obiad

Bakłażan faszerowany makaronem i pomidorami 

bakłażan - 1/2 szt. (120 g)
makaron rurki (30 g)
cebula - 1/4 szt. (30 g)
czosnek - 1 ząbek (5 g)
bazylia świeża (10 g)
pomidory krojone w sosie własnym - 1/2 opakowania (120 g)
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
sól, pieprz, oregano

Sposób przyrządzania:

1. Piekarnik nagrzać do 200°C. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Nożem ponacinać miąższ w kratkę nie przecinając skórki. Doprawić solą, pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 minut.

2. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić.

3. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać wydrążony i pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i smażyć przez 2 - 3 minuty. Dodać sos pomidorowy, wymieszać i zagotować.

4. Odstawić z ognia i wymieszać z makaronem. Farsz nałożyć do wydrążonych bakłażanów i zapiekać przez 15 minut. Posypać listkami bazylii i podawać.




© Mariola Streim
© Mariola Streim

Kolacja

Sałatka

mieszanka sałat (70 g)
mango - 1/2 szt. (140 g)
cebula dymka - 1 szt. (28 g)
orzechy nerkowca (10 g)
kolendra, posiekana - 2 łyżki (12 g)
sos sojowy, jasny - 1 łyżeczka (5 ml)
olej słonecznikowy - 1 łyżeczka (5 ml)
sól, pieprz, płatki chili

Sposób przyrządzania:

1. Mieszankę sałat umyć, osuszyć.

2. Mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Cebulę i orzechy posiekać.
4. Przygotować dressing z oleju, sosu sojowego i przypraw.
5. Do miseczki włożyć mieszankę sałat, mango, cebulę, orzechy polać dressingiem i posypać posiekaną kolendrą.

Przepisy pochodzą z diety wegetariańskiej Dieta VEGE

Wpis sponsorowany

You Might Also Like

8 Komentarzy

  1. Wiem, że już to pisałam, ale wspomnę jeszcze raz: uwielbiam Twoje zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje serduszko podbiła sałatka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności... i ta feria barw na talerzu:) REWELACJA!
    uściski ślę

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie bez tego mięsa można żyć, tylko ja miałabym problem z odrzuceniem odzwierzęcych produktów - jajek, śmietany itd. No i uwielbiam ryby więc chyba nie ma na mnie lekarstwa:)) Twoje dania smakowite, ten bakłażan niebo w gębie i przypomniałaś mi jak bardzo lubię mango w sałatkach! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dziwnego, nasze kulinarne przyzwyczajenia są głęboko zakorzenione. Myślę, że nic na siłę, ale jak się jest otwartym na wypróbowanie dań alternatywnych, to automatycznie konsumuje się mniej produktów pochodzenia zwierzęcego :-)

      Usuń
  5. Uwielbiam pastę z groszku :) i również muszę to napisać - fenomenalne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń