bez glutenu

Crumble albo prosty placek z rabarbarem (bez glutenu)

6/13/2015

Albo po prostu rabarbarek, skoro jest serniczek, to może przecież być taka nazwa, co sądzicie? Jak ja lubię takie ciasta! Praktycznie bez nakładu pracy, wymieszać tylko składniki i siup do pieca, nawet nie zdążył mi się dobrze w tym czasie nagrzać. Nie zmienia to jednak faktu, że nieco spaliłam, bo nie umiem w jednym miejscu usiedzieć, tylko 100 rzeczy na raz robię. A tu nowe zdjęcia, a tu przepisy do książki, bo czas mnie goni, a tu kuchnię trzeba od czasu do czasu posprzątać i tak nie dopatrzyłam. Piekłam na termoobiegu, żeby energię i oczywiście CZAS zaoszczędzić. Polecam Wam, wszystko piecze się szybciej i temperaturę możecie spokojnie o 20 stopni zmniejszyć, czyli czysta oszczędność. No i placek też Wam oczywiście polecam, pysznym rabarbarowy, ale owoce możecie innymi zastąpić.

© Mariola Streim
© Mariola Streim
zdjęcia z tej serii możesz kupić tutaj
Crumble z rabarbarem


2 duże łodygi rabarbaru
100 g mąki ryżowej
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki kasztanowej
150 g margaryny roślinnej
150 g cukru
cukier waniliowy
cukier puder

Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, zasypać trzema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki, aż zrobi się z nich kruszonka. Część wysypać do formy i uklepać. wyłożyć rabarbar i na wierzch posypać pozostałą kruszonkę.
Piec ok. 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku przy temperaturze 170 ˚C (termoobieg).

Mąkę można oczywiście inną zastąpić, jeśli gluten nie gra roli.

You Might Also Like

16 Komentarzy

  1. Wygląda niesamowicie :) Uwielbiam rabarbar w ciastach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej krambelek :D Wygląda przepięknie...

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda ten placek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam!:) wygląda przepysznie:) od wczoraj za mną "chodzi" jakieś ciasto, więc może tego spróbuję:) ..a ciekawe, czy można margarynę zastąpić olejem? Np kokosowym? Co o tym myślisz?:)
    Pozdrawiam ciepluuuuteńko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można, ale chyba trzeba go rozpuścić trochę. Po prostu trzeba spróbować , ja też w końcu to muszę wypróbować, bo margaryna nie jest idealnym rozwiązaniem :-)

      Usuń
    2. Można ewentualnie posłużyć się olejem roślinnym lub jeśli ktoś używa - masłem. Margaryn nie używam już od paru lat - odkąd usłyszałam opowieść znajomego mojego taty, który pracował swego czasu w fabryce produkującej margaryny....

      Usuń
    3. Doskonale to rozumiem, choć mając wgląd do niektórych fabryk musielibyśmy chyba całkowicie zrezygnować z jedzenia ;-)

      Usuń
  5. Och,palce lizać,jakie to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie, zachowam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zastąpić mąkę kasztanowa inna maka bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada pysznie, napewno wyprobuje tylko z jablkami i ...olejem kokosowym.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń