Moi Drodzy! Święta już za chwilę, więc jest to już ostatni wpis przed Wielkanocą. Życzę Wam aby było u Was miło i oczywiście smacznie.
Jeśli macie jeszcze nieco czasu, zachęcam do upieczenia domku z pierników. Zamieszczam szablon oraz przepis i zapewniam, że nie jest to trudne. Całość zajmie Wam około 4 godzin i może okazać się idealnym prezentem po choinkę.
Domek przygotowałam do magazynu VEGE.
260 g mąki
130 g margaryny wegańskiej
70 g cukru pudru + do nieco do dekoracji
1 łyżeczka ciemnego kakao rozpuszczonego w odrobinie wrzątku
szczypta proszku do pieczenia
20 g syropu z agawy
czubek łyżeczki przypraw do piernika
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować podsypując mąką i wycinać nożem elementy domku. Najlepiej wyciąć najpierw szablony z papieru, przyłożyć je do ciasta i wycinać wzdłuż krawędzi szablonów. Aby elementy się nie zdeformowały, można rozwałkowywać każdy z nich na kawałku papieru do pieczenia i wraz z papierem przenosić na blachę. W każdym elementów wyciąć grubą słomką dziurki. W elementach do dachu wystarczą po dwie dziurki na dłuższym boku.
Piec 9 minut przy temperaturze 220 °C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Z cukru pudru i odrobiny wody zmiksować lukier, umieścić w woreczku foliowym z odciętym rogiem i ozdobić elementy domku. Pozostawić je do wyschnięcia przynajmniej do następnego dnia. Przy pomocy wstążeczki połączyć elementy i gotowy domek umieścić na talerzu posypanym cukrem pudrem. Można podświetlić od wewnątrz światełkami LED.
UWAGA! Nie należy umieszczać prawdziwej świeczki, ponieważ domek mógłby się zapalić!
UWAGA! Nie należy umieszczać prawdziwej świeczki, ponieważ domek mógłby się zapalić!