Coś mi się wydaje, że ze wszystkimi moimi wpisami jestem spóźniona. Czy są jeszcze kurki? Sama niestety grzybów nie zbieram, ponieważ się na nich kompletnie nie znam i wolę nie ryzykować. W moim supermarkecie cały czas można je dostać, więc już całkowicie straciłam orientację. Jakie macie informacje, są jeszcze kurki u Was w lesie? Jeśli są, to zachęcam oczywiście do spaceru. Nawet jeśli Wasze zbiory nie będą zbyt obfite, warto się wybrać. Nie ma nic piękniejszego od jesiennych kolorów, zapachu i szelestu liści. U mnie spadł już śnieg, ale liście na drzewach nadal jeszcze są, więc widok jest przepiękny, las wygląda jak zaczarowany. Taka sytuacja nieczęsto się zdarza, w każdym razie ja jeszcze nie miałam okazji widzieć. Jeśli znajdę chwilę, wrzucę kilka zdjęć na drugiego bloga.
Tymczasem zapraszam na przepis z kurkami. Ci, którzy regularnie czytają magazyn VEGE już dawno go widzieli i może nawet wypróbowali?
P. S.
Przypominam o konkursie, jeszcze możecie wziąć udział i wygrać wspaniałą książkę.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
mała blaszka 24 x 24 cm
125 g polenty
200 g kurek (ewentualnie można zastąpić innymi grzybami)
400 ml bulionu roślinnego, można ewentualnie użyć wodę
1 cebula
nieco oliwy z oliwek
sól
rozmaryn
Polentę wymieszać z bulionem i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przykryć pokrywką i gotować bardzo powoli, uważając, aby się nie przypaliła, od czasu do czasu mieszając. Powinna być być bardzo gęsta. Wyłożyć ją na wysmarowaną oliwą blachę, wygładzić i pozostawić do ostudzenia. Cebulę usmażyć na złoto z oliwą, dodać oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby oraz przyprawy i smażyć do czasu, aż woda z grzybów odparuje. Ułożyć grzyby z cebulą na polencie i lekko lekko je przydusić. Piec przez około 30 minut przy temperaturze 200˚C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Podawać z sałatką i ulubionym sosem do sałatek lub z warzywami.
6 Komentarzy
Jak zawsze smakowicie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Bardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńsuper tarta! uwielbiamy polentę, ale tarty jeszcze z niej nie robiliśmy, koniecznie muszę popróbowac :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, na pewno skusiłabym się na duży kawałek;)
OdpowiedzUsuńach te kurki...
OdpowiedzUsuńJuż od dawna noszę się z zamiarem przygotowania polenty, twoja wygląda tak smakowicie, że teraz to już ją chyba wreszcie zrobię ;)
OdpowiedzUsuń