Jesienią mamy większy apetyt na słodycze i do każdej popołudniowej herbatki chętnie chrupiemy pyszne ciasteczka.
Ze mną jest oczywiście podobnie, a skoro najczęściej jest u nas bezglutenowo, powstały te oto ciasteczka. Dzięki mące kokosowej, nikt nie oprze się ich delikatnemu aromatowi.
Jeśli nie musicie unikać glutenu ze względów zdrowotnych, możecie niektóre składniki zamienić. Na przykład użyć normalny proszek do pieczenia. Mąki też możecie zamienić na inne, ale wtedy mogą się nieco zmienić proporcje. Bez względu na składniki, których użyjecie, ciasto musi być dość mięciutkie, ale w miarę dać się formować w kulki. Zapraszam, w sam raz na dzisiejsze, niedzielne popołudnie.
Ze mną jest oczywiście podobnie, a skoro najczęściej jest u nas bezglutenowo, powstały te oto ciasteczka. Dzięki mące kokosowej, nikt nie oprze się ich delikatnemu aromatowi.
Jeśli nie musicie unikać glutenu ze względów zdrowotnych, możecie niektóre składniki zamienić. Na przykład użyć normalny proszek do pieczenia. Mąki też możecie zamienić na inne, ale wtedy mogą się nieco zmienić proporcje. Bez względu na składniki, których użyjecie, ciasto musi być dość mięciutkie, ale w miarę dać się formować w kulki. Zapraszam, w sam raz na dzisiejsze, niedzielne popołudnie.
© Mariola Streim |
100 g pasty z orzechów ziemnych
100 g syropu z agawy
50 g mąki kokosowej
50 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
kilka łyżek mleka roślinnego, ewentualnie wody
1/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia bez glutenu
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Formować małe kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie spłaszczyć każdą za pomocą dużego widelca, tworząc wzór w kratkę. Piec ok. 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze ok. 180 °C.
100 g syropu z agawy
50 g mąki kokosowej
50 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
kilka łyżek mleka roślinnego, ewentualnie wody
1/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia bez glutenu
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Formować małe kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie spłaszczyć każdą za pomocą dużego widelca, tworząc wzór w kratkę. Piec ok. 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze ok. 180 °C.
Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz