Marchewki są warzywem zdecydowanie niedocenianym. Jest na nie tyle sposobów, są cały czas pod ręką, praktycznie przez cały rok i myślę, że zasługują na więcej naszej uwagi. Wiem, są słodkie i niektóre dania mogą okazać się mdłe, ale od czego są wszpaniałe przyprawy i nasza fantazja.
Niedawno byłam w restauracji chińskiej, gdzie zamówiłam tofu w sosie orzechowym i od razu zaświtało mi w głowie, że sos jest wprost stworzony do marchewki. Jak najszybciej postanowiłam to sprawdzić i rezultat okazał się obłędny. Smaki uzupełniają się idealnie i jest to jedno z tych dań, którym nie można się oprzeć i z pewnością zje się za dużo. Podaję ilość składników, ale nie musicie sztywno się tego trzymać, sami zobaczcie, jaką konsystencję lubicie. Sos jest bardzo łatwy i szybki.
© Mariola Streim |
Przepis na marchewkę z sosem orzechowym
kilka marchewek
1 łyżka masła orzechowego
6 łyżek mleczka kokosowego z puszki
trochę oleju
sól
chilli w proszku lub świeże (może być również czerwona pasta curry)
Marchewki pokroić wzdłuż na cienkie pałeczki, smażyć krótko na dużej patelni. Kiedy będą gotowe, (powinny być lekko twardawe) wlewamy pozostałe składniki. Najlepiej wymieszać je najpierw dokładnie w miseczce i dopiero wlać na patelnię. Smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami, doskonale pasuje również świeża rukola.
14 Komentarzy
koniecznie do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńdobra i szybka decyzja, życzę smacznego
UsuńCiekawa propozycja. Musze wyprobowac!
UsuńPieknie podalas te marchewke, az sie prosi, by ja schrupac :)
OdpowiedzUsuńto wpadnij, ugotowałam dużo :-)
UsuńMasło orzechowe ostanimy czasy ZAWSZE jest w lodówce. Ale marchewki mi wyszły...
OdpowiedzUsuńjestem pewna, że nowe wykombinujesz :-)
Usuńbardzo ale to bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAle swietny pomysl ciekawe jak smakuje;) zapisuje do wyprobowania!
OdpowiedzUsuńciekawe jest to polaczenie:)
OdpowiedzUsuńNiedlugo zrobie to powiem Wam jakie wrazenia:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńsmakowo super. Dziś zrobiłam. Tylko konsystencja totalnie nie taka jak na zdjęciu. Zastanawiam sie co zrobiłam nie tal ;/
OdpowiedzUsuńann - myślę, że wszystko zrobiłaś dobrze, ten sos jest łatwy, ale jednocześnie szybko gęstnieje, należy wtedy dodać więcej mleczka kokosowego lub trochę wody i podgrzać jescze raz. Jeżeli nie zniechęciłaś się jeszcze kompletnie, życzę powodzenia, przy kolejnej próbie :-)
Usuń