Szukacie szybkiego, kreatywnego dania na świąteczny stół? Otóż znalazłam tutaj rewelacyjny pomysł. Wczoraj wypróbowałam go dla Was i już wiem, że u mnie też będą takie grzybki.
Wiem, to nie ta pora roku, ale co tam. Trujące muchomory, wiosną? No i co z tego?
Jestem przekonana, że uśmiech gości jest gwarantowany.
Jak widać, dawne uwagi mojej babci „dziecko, nie baw się jedzeniem”, nie przyniosły żadnych skutków ;-)
I całe szczęście!
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Przepis na muchomory z jajek i pomidorów:
jajka (z oznaczniem 0 lub 1*)
małe pomidory
majonez
zielona sałata
ewentualnie wykałaczki
Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut), ostudzić, obrać i odkroić końcówki. Na talerzu poukładać liście sałaty, łodygami do środka, a pofalowanymi brzegami na zewnątrz. Poustawiać jajka na sałacie.
Pomidory przekroić na pół i połówki umieścić na jajkach. Można przykleić je odrobiną majonezu, albo połączyć jajka z pomidorami wykałaczkami (nie zapomnieć uprzedzić gości!).
Ozdobić kapelusze kropkami z majonezu i gotowe :-)
* 0 – jaja z produkcji ekologicznej, 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
Dodałam do akcji:
wegetarianska-wielkanoc z zieleniną
Dodałam do przepisów wielkanocnych
10 Komentarzy
Wyglądają tak uroczo, że na pewno nie byłabym w stanie im się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńPiękne :) Też ostatnio dodałem na Blog :)
OdpowiedzUsuńśliczne.
OdpowiedzUsuńPS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
o, nie wiedziałam, że mam tę okropną weryfikację, zobaczę, czy uda mi się ją usunąć, dzięki za info :-)
UsuńHehe super pomysł:) Może zrobię takiego jednego muchomorka do ozdoby stołu:) Pozdrawiam wiosennie:) Panikanka
OdpowiedzUsuńŚliczne! Wiesz, moja Mama robiła mi kiedyś takie - gdy byłam niejadkiem:D Działało:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
świetnie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńsuper :))
OdpowiedzUsuńwidzę, że trucizna Wam nie straszna, cieszę się, że Wam się podoba :-)
OdpowiedzUsuńcudowne i takie apetyczne
OdpowiedzUsuń