Z gotowaniem to jest trochę, jak z robieniem na drutach, jeszcze się jednego swetra nie skończyło, a następny pomysł już świta :-) Tak właśnie było z tymi plackami. Podczas robienia klusek, od razu wiedziałam, że ciasto będzie się nadawać. Nie myliłam się, smakują świetnie. Polenta nadaje im wyjątkowego smaku. Nigdy dotąd nie robiłam kakaowych placków, ale tyle widziałam ostatnio na innych blogach rozmaitych placków z czekoladą, że mi się udzieliło i dobrze. Tak oto z różnych inspiracji powstały moje osobiste placki – murzynki.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Przepis na czekoladowe placki z polenty
125 g polenty
250 ml wody
1 łyżka mascarpone
2 jajka
1 łyżka kakao
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wodę zagotować, dodać polentę i cały czas mieszając gotować, na małym ogniu, ok. 5 minut. Uwaga, może pryskać. Polentę ostudzić, dodać jajka, mascarpone, kakao i dokładnie wymieszać.
Smażyć małe placuszki.
6 Komentarzy
A wiesz, ze plackow z polenty jeszcze nie robilam? Bardzo mi sie ten pomysl podoba!
OdpowiedzUsuńTo rób! Mówię ci, są świetne :-)
OdpowiedzUsuńO dla mnie zupełna nowość. A kaszy kukurydzianej używasz błyskawicznej, czy tej tradycyjnej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że obie się nadają, ja użyłam błyskawicznej
OdpowiedzUsuńfajne, takie inne zupełnie :) dziękujemy za dodanie zdjęcia!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! Zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuń