pieczone

Ziemniaki w folii – pozdrowienia od kosmitów?

11/08/2011

Niestety nie od kosmitów, ale znów z Frankfurtu nam Menem. Ziemniaki podawanie w ten sposób należą tam do typowych, można je spotkać w rustykalnych restauracjach. Prezentowane są tak po prostu, bez żadnych innych dodatków i je się je łyżeczką. Bardzo łatwo je zrobić samemu, należą do tych dań, które robią się „same“, bo wkładamy je do piekarnika, ustawiamy czasomierz i możemy zająć się czymś innym. Świetnie nadają się na imprezę, ponieważ zawinięte w folię nie stygną szybko, mogą sobie ze spokojem czekać na mniej punktualnych gości. Raz nawet posunęlam się jeszcze dalej i mając dużo różnych dań na raz do przygotowania, zrobiłam je wcześniej i przechowałam godzinkę w turystycznej torbie termo-izolowanej. W ten sposób zredukowałam znacznie dozę stresu.
Polecam spróbować, takie srebrne ziemniaki z pewnością polubią dzieci, kiedy będą mogły razem z nami zawijać je w folię.
A piknik jesienny? Dlaczego nie? Zanim przyjdą szarugi, może warto ubrać się w nasze ciepłe swetry i czmychnąć na jakąś słoneczną łąkę otoczoną rudymi czuprynami drzew i tam właśnie delektować się takimi ziemniakami. Kto wie, może nawet uda nam się spotkać jakiegoś zabłąkanego kosmitę :-)

© Mariola Streim




Przepis na ziemniaki w folii

duże ziemniaki (tyle ziemniaków ile osób)
twarożek naturalny
sól
szczypiorek
folia aluminiowa

Ziemniaki należy porządnie wyszorować szczotką, zawinąć w folię aluminiową i piec ok. godziny przy 200 ˚C. W tym czasie przygotować twarożek, wymieszać ze szczypiorkiem, posolić (jak jest za gęsty, można dolać trochę mleka). Upieczone ziemniaki (można sprawdzić, czy są miękkie, nakłuwając cienkim, ostrym narzędziem) nacinamy wzdłuż i trochę rozchylamy. W szczelinę nakładamy twarożek, można dać go sporo, tak, żeby trochę się wylewał.

Ciekawa jestem, czy takie kosmiczne jedzenie przypadło wam do gustu, dajcie znać, czy spotkaliście jakichś przybyszów z innej planety :-)






You Might Also Like

4 Komentarzy

  1. Bardzo lubie takie pieczone ziemniaki - nie bez znaczenia jest fakt, ze mozna je wypchac dowolnym farszem i zawsze beda pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię takie ziemniaki i Twoja propozycja bardzo przypadła mi do gustu:-) Smakowicie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i proszę, takie proste a jakie smaczne i pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie kosmici mogą bombardować takimi ziemniakami nawet codziennie :D Ogólnie ziemniaki nie są w moim top ten ukochanych smaków - ale pieczone...to zupełnie inna historia!

    OdpowiedzUsuń