Czy pamiętacie pyszne drożdżówki z cynamonem na bazie ciasta drożdżowego z ziemniakami?
Aż się wierzyć nie chce, że to ciasto jest wegańskie. Ponieważ jest to niezawodny przepis, postanowiłam przystosować go do świątecznych okoliczności. Myślę, że dla wielu z Was ten czas może być dość krytyczny i obawiacie się, czy Wasze rodziny nie będą kręcić nosem na Wasze kulinarne, roślinne kreacje. Tym makowcem z pewnością uda Wam się wszystkich pozytywnie zaskoczyć. Zapewniam Was, że nikomu nawet cień krytyki nie przejdzie przez usta, wręcz przeciwnie, wszyscy, po zjedzeniu pierwszego kawałka będą prosić o więcej.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Ciasto:
1 opakowanie suszonych drożdży
1/2 filiżanki ugotowanych ziemniaków (ilość po zmiksowaniu)
1 filiżanka letniej wody po ugotowanych ziemniakach
1/8 filiżanki cukru
1 łyżeczka soli
1/4 filiżanki margaryny roślinnej
3 filiżanki mąki
Makowe nadzienie:
500 g maku
150 g cukru
100 g rodzynek (opcjonalnie)
40 g orzechów włoskich, posiekanych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropel olejku migdałowego
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka rozpuszczonej margaryny roślinnej
Alternatywnie można wykorzystać gotowe nadzienie makowe, zwracając uwagę na to, aby jej skład był wegański.
Mak zalać wrzątkiem do jego zakrycia i moczyć do ostygnięcia. Zmiksować blenderem (nie musi być dokładnie) i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ziemniaki i wodę zmiksować na gładką masę, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami do ciasta i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli używamy automatu, wystarczy umieścić w nim składniki i wybrać program „ciasto“ (bez pieczenia).
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować rozpuszczoną margaryną, wyłożyć na nim nadzienie i zwinąć wzdłuż w rolkę. Umieścić w podłużnej foremce i Piec przez około pół godziny we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 ºC.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Lukier można szybko przygotować mieszając cukier puder z odrobiną wody.