bez glutenu

Najszybsze mini-pizze pod słońcem

11/23/2017

Tak, to są właśnie najszybsze pizze pod słońcem. Ostatnio myślałam, że za pomocą jakiegoś czaru obudziłam się pewnego dnia w jednym z krajów skandynawskich, gdyż od rana do wieczora było po prostu ciemno. W radiu wprawdzie mówiło się o teoretycznej porze wschodu i zachodu słońca, ale w realu po prostu go nie było. Dziś ma być inaczej, czekam więc, ale na razie nic nie widać. Flocke miała dziś na sobie nowy sweterek, szary i mięciutki, ale i tak nie chciało się jej wychodzić. Woli wylegiwać się w ciepłym domu razem z kotami.
Jeśli u Was jest tak samo, możemy pójść po ratunek do naszej fantazji. Wyobraźcie sobie, że jesteście w gorącej części naszego globu, wygrzewacie się i zajadacie małe, pyszne pizze. A ponieważ ten upał Was już na dobre rozleniwił, przygotowujecie pizze ekspresowe. Zamiast rozgrzewać piekarnik (w tym upale to byłby skandal!), zastępujecie drożdżowe ciasto chrupiącymi waflami firmy SONKO.
I co? Zrobiło się Wam przyjemniej i cieplej? Autosugestia potrafi zdziałać cuda. Ci z Was, którzy ćwiczą jogę, z pewnością to potwierdzą :-)

© Mariola Streim
© Mariola Streim
© Mariola Streim
1 opakowanie wafli ryżowych
roślinny zastępnik mozzarelli, może być twarożek migdałowy, tofu jedwabiste lub jogurt roślinny
oliwki
pomidorki koktajlowe
bazylia
oregano

Sos:
300 ml pulpy pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu
0/4 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
sól do smaku

Przygotować sos: pulpę pomidorową wymieszać z posiekanym czosnkiem, solą, oliwą z oliwek, octem i cukrem. Wafle posmarować najpierw twarożkiem, a nastęĻnie sosem pomidorowym.
Umieścić na wierzchu pozostałe składniki i natychmiast podawać.

Propozycję podania przygotowałam dla firmy SONKO.

You Might Also Like

0 Komentarzy