­
veggieola
bez glutenu

Słodka sałatka z bulgurem

5/24/2018
Czy często przygotowujecie bulgur? Pewnie nie, ponieważ nie jest jeszcze aż tak popularny jak musli czy płatki zbożowe. Moim zdaniem zasługuje on na naszą uwagę, tym bardziej, jeśli uda nam się kupić jego pełnoziarnistą wersję. Niedawno zdobyłam pełnoziarnisty bulgur gryczany, czyż to nie jest pełen luksus? Wiem, nie w każdym sklepie można wszystko kupić, ale zawsze warto się...

Continue Reading

grillowane

Grillowana papryka, ciąg dalszy

5/10/2018
Jeśli skorzystaliście z mojej ostatniej propozycji i grillowaliście paprykę, to wspaniale! Jeśli była pyszna, to bardzo mnie to cieszy. Jeśli przygotowaliście ogromną ilość grillowanej papryki i mimo wilczego apetytu nie daliście rady wszystkiego zjeść to świetnie, ponieważ dziś zachęcę Was do przygotowania pasty z grillowanej papryki, która stanowi rewelacyjny dodatek do wszystkiego. Wystarczy zmiksować ją z dodatkiem kilku...

Continue Reading

grillowane

Grillowana papryka na majówkę

5/01/2018
Czy już Wasze grille są gotowe na dzisiejsze pierwsze majowe popołudnie? Na szczęście minęły te czasy, kiedy uważało się, że to tylko dla mięsożerców. Weganie wcale nie muszą się ukrywać i pełną parą mogą konkurować z pozostałą społecznością. Penie nawet będzie się ich niektórych smakołyków zazdrościło i podkradało. Mój oddzielny grill, zakupiony tylko i wyłącznie do warzyw, również...

Continue Reading

sałatki

Letnia sałatka w kwietniu, awokado i cykoria w roli głównej

4/22/2018
Rok temu o tej porze umieściłam zdjęcie na FB, na którym widnieje mój balkon z całkiem pokaźną ilością śniegu. Dziś to niewyobrażalne. Piszę do Was leżąc na kanapie na tym samym balkonie, pod markizą, w totalnym upale, a mój ogród jest tak zielony jakby był już czerwiec. Spóźniłam się ze wszystkimi wiosennymi pracami i chyba już sobie je...

Continue Reading

bez glutenu

Wszechstronny placek ziemniaczany

4/05/2018
Dziś zdradzę Wam naszą tajemnicę i przedstawię Wam nasze domowe ulubione danie. Trudno nawet je określić, bo niby to placek, ale jednak nie do końca. Jak wiecie, mieszkam w Niemczech, a ulubionym, tradycyjnym daniem w Niemczech są Klöße (kløːsə), czyli duże ziemniaczane kluchy, podobne do naszych polskich pyz (a może nawet identyczne?). Normalnie podaje się je z czerwoną...

Continue Reading

napoje

Czy można wycisnąć sok z papryki czy selera naciowego?

3/23/2018
Wiosna to czas, w którym zamieniamy zimowe, sycące, rozgrzewające dania na lżejsze i pełne witamin. Świeżo wyciśnięte soki owocowe i warzywne są idealne na cały rok, ale podczas cieplejszych pór roku nasz apetyt na nie zdecydowanie wzrasta. Z czego je wyciskać? Czy da się wycisnąć sok z zielonej papryki albo z selera naciowego? Myślałam, że nie, a tu...

Continue Reading

zupy

Rozgrzewająca zupa z marchwi

3/18/2018
Moi Drodzy, obiecałam Wam jakiś czas temu temat, który mnie nurtuje i związany jest z moją złością na przemysł spożywczy i najnowszym jego odkryciem, ale temat jest dla mnie tak nieapatyczny, że nie mogę zabrać się za napisanie wpisu. Nawet nie mam pojęcia jakie zdjęcie miałby się w nim pojawić. Pewnego dnia dam pewnie radę go sklecić i...

Continue Reading

sałatki

Surowe spaghetti warzywne i test krajalnicy spiralnej FPS601

3/03/2018
Zima postanowiła nas trochę postraszyć. U mnie było dziś rano aż minus 12 stopni. To wyjątkowo niska temperatura, ale zimno nie jest wcale aż tak bardzo odczuwalne. Błękitne niebo i mnóstwo promieni słonecznych sprawia, że miło jest wybrać się na spacer i poczuć orzeźwiający wietrzyk. Mam wrażenie, że zima, mimo tych temperaturowych pogróżek, powoli się już z nami...

Continue Reading

recenzja

Kto otrzyma książkę GOD FOOD?

3/02/2018
Oczywiście znów mam mały poślizg i kolejka postów czekających na publikację nieco się wydłuża, ale jakoś to nadrobimy. Teraz najważniejsza jest dla Was wiadomość, kto otrzyma wyczekiwaną książkę GOD FOOD. Muszę przyznać, że decyzja jeszcze nigdy nie była dla mnie tak trudna jak tym razem, bo wszystkie komentarze były cudowne. Tyle napisaliście mi o sobie, o sytuacji, w...

Continue Reading

desery i słodycze

Jabłka w cieście naleśnikowym

2/28/2018
Czekacie na cieplejsze pory roku? Ja też nie mogę doczekać się wyższych temperatur i letnich dań. Najgorszy jest ten zimowy apetyt na słodycze. Macie na niego jakiś sposób? Ja staram się wtedy jakoś przemycić zdrowe składniki, na przykład owoce, ale całkowicie zrezygnować chyba nie umiem. Póki co, nie pozostaje nam nic innego, jak tylko czekać na cieplejsze dni...

Continue Reading