grillowane

Grillowana papryka na majówkę

5/01/2018

Czy już Wasze grille są gotowe na dzisiejsze pierwsze majowe popołudnie? Na szczęście minęły te czasy, kiedy uważało się, że to tylko dla mięsożerców. Weganie wcale nie muszą się ukrywać i pełną parą mogą konkurować z pozostałą społecznością. Penie nawet będzie się ich niektórych smakołyków zazdrościło i podkradało. Mój oddzielny grill, zakupiony tylko i wyłącznie do warzyw, również dziś zapłonie, a przygotuję pyszną paprykę oraz cukinię, a na deser banany i arbuza.
Grillowanie to czysta przyjemność, ponieważ ilość pracy jest minimalna, a czas spędzony z przyjaciółmi wykorzystany jest przy tej czynności na maksa. W dodatku, nic nie sprosta smakowi dań z grilla jedzonych na świeżym powietrzu. Jeśli nie posiadacie ogródka, możecie wykorzystać choćby najmniejszy balkonik i grill elektryczny, albo zachęcam do wybrania się na łono natury.

Przepis przygotowałam dla czasopisma VEGE.

© Mariola Streim
2 żółte i 2 czerwone papryki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
świeże zioła (oregano, tymianek, bazylia)
ocet balsamiczny do pokropienia
sól do smaku

Paprykę pokroić na dość duże kawałki i smażyć z obu stron na grillu. Podawać natychmiast z sałatą i lekkim pieczywem.
Grillowaną paprykę można zalać oliwą i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

You Might Also Like

0 Komentarzy