grillowane

Grillowana papryka, ciąg dalszy

5/10/2018

Jeśli skorzystaliście z mojej ostatniej propozycji i grillowaliście paprykę, to wspaniale! Jeśli była pyszna, to bardzo mnie to cieszy. Jeśli przygotowaliście ogromną ilość grillowanej papryki i mimo wilczego apetytu nie daliście rady wszystkiego zjeść to świetnie, ponieważ dziś zachęcę Was do przygotowania pasty z grillowanej papryki, która stanowi rewelacyjny dodatek do wszystkiego.
Wystarczy zmiksować ją z dodatkiem kilku składników i gotowe. Alternatywnie można paprykę usmażyć na patelni. Zapraszam :-)
© Mariola Streim
© Mariola Streim
2 papryki, najlepiej jednego koloru
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
chili
oliwa do smażenia
3 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki płatków drożdżowych
nieco octu balsamicznego do smaku

Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto z oliwą na dużej patelni. Dodać pokrojoną paprykę oraz czosnek i smażyć powoli pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu przemieszać, aby całość usmażyła się równomiernie. Lekko wystudzić, umieścić w wąskim wysokim naczyniu, dodać nasiona słonecznika i płatki drożdżowe i zmiksować. Na koniec przyprawić i pokropić octem. Podawać z lekkim pieczywem lub dowolnymi chipsami.

You Might Also Like

0 Komentarzy