bez glutenu

Wszechstronny placek ziemniaczany

4/05/2018

Dziś zdradzę Wam naszą tajemnicę i przedstawię Wam nasze domowe ulubione danie. Trudno nawet je określić, bo niby to placek, ale jednak nie do końca. Jak wiecie, mieszkam w Niemczech, a ulubionym, tradycyjnym daniem w Niemczech są Klöße (kløːsə), czyli duże ziemniaczane kluchy, podobne do naszych polskich pyz (a może nawet identyczne?). Normalnie podaje się je z czerwoną kapustą i (niestety) z mięsem.
My oczywiście ich samodzielnie nie przygotowujemy, ponieważ wystarczyło, że usłyszeliśmy od naszej cioci, najprawdziwszej Niemki, jak skomplikowana jest procedura i zniechęciliśmy się na zawsze. Nawet nie potrafię Wam tego opisać, ale należy wykonać całe mnóstwo czynności, aby uzyskać idealny efekt. Jedyne rozwiązanie to Klöße z supermarketu i mamy taki jeden ulubiony rodzaj, ale najczęściej nie gotujemy ich w formie pyz lecz smażymy z nich placki i w naszym domu mają one polską nazwę: „poduszki“ :-) Na szczęście skład jest na tyle ok, że pozwalamy sobie na tego (chyba jedynego) gotowca. Smakuje on fantastycznie do wszystkich dań, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Oczywiście można przygotować je samodzielnie, wystarczy zmiksować na gładko ugotowane ziemniaki, dodać trochę ziemniaków surowych startych na bardzo drobnej tarce i dodać nieco skrobi ziemniaczanej. Proporcje nie mają aż tak dużego znaczenia, ponieważ takie kluchy w oryginale też występują w najróżniejszych wersjach. Masa ziemniaczana może stanowić bazę do bardzo wielu pomysłów kulinarnych. Można wykorzystać ją jako spód do bezglutenowej pizzy, usmażyć placki ziemniaczane cienkie, placki ziemniaczane grube (właśnie nasze poduszki), knedle z owocem w środku, małe kluseczki ziemniaczane rzucane na wodę lub klasyczne okrągłe pyzy. U mnie był dziś duży placek z cukrem i musem jabłkowym, takie lubię chyba najbardziej. Lekko gumowa konsystencja to szczególna cecha tego dania :-)

© Mariola Streim

You Might Also Like

3 Komentarzy

  1. Witam,też mieszkam w DE,można poprosic o jakieś foto które gotowe są ok? Mam też pytanie odnośnie książki,można jakoś się skontaktować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, w takim razie możesz wypróbować. Polecam frischen Kloßteig firmy Dennree. Skład jest w porządku. Od czasu do czasu kupuję też w Rewe, firma Henglein, ale lista dziwnych składników nie jest zachęcająca, więc można wykorzystać tylko w drodze wyjątku. W sprawie książki możesz napisać do mnie maila: info@grafik-und-design.com

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń