Czy trwa już u Was odliczanie dni do świąt? A może godzin? U mnie niestety czekają jeszcze różne projekty na skończenie, wpisy na opublikowanie i nowe przepisy na zrealizowanie. W związku z tym nie mam czasu na myślenie o świątecznej atmosferze, a o dekoracjach nawet nie wspomnę. Mam nadzieję, że u Was jest spokojniej, a może też jesteście bardzo zabiegani? Może namówię Was na szybką sałatkę? Już były tutaj podobne, ale dzisiejsza jest z dodatkiem rzodkiewki, co nadaje jej jeszcze pyszniejszego smaku. Na świąteczny stół można podać ją w kieliszkach do jajek. Mi takie zostały z zamierzchłych czasów, kiedy to jeszcze je jadaliśmy. A myślałam, że mi się nie przydadzą i chciałam je już wyrzucić. Jednak moje zbieractwo na coś się przydaje :-)
Jutro będzie przepis na sympatyczne, wielkanocne zające drożdżowe, takie jak w tle zdjęcia, a w czwartek przygotuję dla Was ostatni przedświąteczny wpis z przepisem na babkę karobową, która smakuje jak marcepanowa. Nie mam pojęcia dlaczego, ale zapewniam, że jest pyszna i łatwa. Oczywiście z lukrem... i z małą niespodzianką :-)
Wszystkie trzy przepisy przygotowałam dla magazynu VEGE.
© Mariola Streim |
3 ziemniaki
2 marchwie
1 mała cebula
4 małe ogórki kiszone
kilka rzodkiewek
1 filiżanka mrożonego zielonego groszku
kilka listków natki gładkiej pietruszki
majonez wegański (można zastąpić jogurtem roślinnym wtedy należy dodać więcej musztardy)
musztarda do smaku
sól
Ziemniaki i marchew ugotować, dobrze wystudzić i obrać. Groszek umieścić we wrzątku, gotować 5 minut, odlać i również wystudzić. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, musztardą i solą.