sałatka

Szybka sałatka warzywna, idealna na święta

4/11/2017


Czy trwa już u Was odliczanie dni do świąt? A może godzin? U mnie niestety czekają jeszcze różne projekty na skończenie, wpisy na opublikowanie i nowe przepisy na zrealizowanie. W związku z tym nie mam czasu na myślenie o świątecznej atmosferze, a o dekoracjach nawet nie wspomnę. Mam nadzieję, że u Was jest spokojniej, a może też jesteście bardzo zabiegani? Może namówię Was na szybką sałatkę? Już były tutaj podobne, ale dzisiejsza jest z dodatkiem rzodkiewki, co nadaje jej jeszcze pyszniejszego smaku. Na świąteczny stół można podać ją w kieliszkach do jajek. Mi takie zostały z zamierzchłych czasów, kiedy to jeszcze je jadaliśmy. A myślałam, że mi się nie przydadzą i chciałam je już wyrzucić. Jednak moje zbieractwo na coś się przydaje :-)

Jutro będzie przepis na sympatyczne, wielkanocne zające drożdżowe, takie jak w tle zdjęcia, a w czwartek przygotuję dla Was ostatni przedświąteczny wpis z przepisem na babkę karobową, która smakuje jak marcepanowa. Nie mam pojęcia dlaczego, ale zapewniam, że jest pyszna i łatwa. Oczywiście z lukrem... i z małą niespodzianką :-)


Wszystkie trzy przepisy przygotowałam dla magazynu VEGE.

© Mariola Streim
3 ziemniaki
2 marchwie
1 mała cebula
4 małe ogórki kiszone
kilka rzodkiewek
1 filiżanka mrożonego zielonego groszku
kilka listków natki gładkiej pietruszki
majonez wegański (można zastąpić jogurtem roślinnym wtedy należy dodać więcej musztardy)
musztarda do smaku
sól

Ziemniaki i marchew ugotować, dobrze wystudzić i obrać. Groszek umieścić we wrzątku, gotować 5 minut, odlać i również wystudzić. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, musztardą i solą. 

You Might Also Like

1 Komentarzy

  1. U mnie też dość niewiele czasu na przygotowania i tak naprawdę wszystko dopiero przede mną, ale mam nadzieję, że jakoś dam radę :) A sałatka wygląda bardzo apetycznie, fajny pomysł na podanie :)

    OdpowiedzUsuń