Czy lubicie risotto? Trochę jest ona zawsze jako nie-danie traktowane, bo niby to żadna sztuka ugotować ryż i dodać do niego dowolne składniki. Jednak właśnie ta prostota jest jego największą zaletą i zapewniam Was, że może smakować wyśmienicie, o czym można przekonać się odwiedzając dobrą włoską restaurację. Idealnym odpowiednikiem tego śródziemnomorskiego dania może być z powodzeniem nasze rodzime kaszotto, równie smaczne i na dodatek zdrowe. Podane z sosem z awokado z pewnością będzie Wam smakowało. Przepis na sos można oczywiście wykorzystać do sałatek i innych dań. Zapraszam!
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
1 torebka Multigrano RISANA (kasza owsiana prażona, kasza jęczmienna mazurska, ryż owalny i ryż czerwony)
1/2 żółtej papryki
1/2 małej cukinii
1 mała cebula
oliwa z oliwek do smażenia
sos:
1/2 awokado
1 filiżanka śmietany roślinnej
świeży szczypiorek
1 łyżka octu
sól
Multigrano ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć powoli z oliwą. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinie i smażyć jeszcze kilka minut, na koniec posolić i wymieszać z multigrano. Można umieścić w okrągłej foremce, ugnieść za pomocą łyżki, aby po usunięciu foremki został zachowany kształt. Wszystkie składniki do sosu zmiksować i podawać natychmiast do kaszotto.
Wpis sponsorowany
Wpis sponsorowany