bez glutenu

Klopsy z białej fasoli z nowymi płatkami kukurydzianymi

4/26/2016

Po klopsach z fasoli czarnej przyszedł czas na fasolę białą i na skład bez glutenu. Sama nie wiem, które bardziej mi smakują, obie wersje są pyszne. Największą zaletą wszelkich klopsów jest to, że z apetytem jedzą je osoby, które nie są na diecie roślinnej. Już mam nawet zapytania od znajomych osób, którym bardzo daleko jest do jakiejkolwiek diety, czy mam dla nich dobry przepis na jakieś burgery roślinne. Z miłą chęcią zabieram się za tłumaczenie przepisów na j. niemiecki i cieszę się, że się przydadzą.

W dzisiejszych klopsikach nie użyłam chili ze względu na alergię, jeśli jednak nie macie uczulenia, spokojnie możecie dodać sporą szczyptę. Wzbogaciłam je o chrupiące płatki kukurydziane z serii SONKO fit, aby nadać im chrupkości. Wszystkie płatki tej nowej linii są opiekane (bez tłuszczu), więc są wyjątkowo chrupiące. Lubię je dodawać do mojego śniadaniowego musli, ale używam też do innych dań, a roztłuczone świetnie sprawdzą się w roli bezglutenowej panierki. 

Zarówno klopsy z czarnej fasoli, jak i te, zniknęły u nas bardzo szybko i muszę robić już następne. Na szczęście przepis jest również bardzo prosty i ekspresowy.

© Mariola Streim
© Mariola Streim

 puszka białej fasoli (400 g)
10 łyżek płatków kukurydzianych SONKO fit
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki śmietany roślinnej (do połączenia, ponieważ biała fasola jest dość sucha)
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól
chili (opcjonalnie)
zioła prowansalskie
olej do smażenia

Fasolę odcedzić i opłukać na sitku. Rozgnieść tłuczkiem, dodać pozostałe składniki, wymieszać i formować klopsy. Smażyć powoli z obu stron z olejem.

Najlepiej smakują natychmiast po usmażeniu.

wpis sponsorowany

You Might Also Like

7 Komentarzy

  1. Smacznie się prezentują takie klopsiki....mniam:)
    U mnie dzisiaj będzie coś z pokrzywą, może właśnie tego typu klopsiki:) albo racuszki:) bo właśnie wybieram się na zbiór pokrzywy, wielozadaniowego ziela, bo planuję z części zrobić sok, z kolejnej coś do jedzenia na ciepło (próbowałaś przyrządzać pokrzywę jak szpinak z czosnkiem? jest pyszna:) ..a z kolejnej części będę przygotowywać odżywkę dla uprawianych pomidorków i w sumie też do innych warzyw, ale do pomidorków szczególnie:)
    Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam potrawy ozdabiane bazylią. Pięknie wygląda, nadaje świeżości i świetnie smakuje :) Klopsiki super :)
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko zrobione z białej fasoli jest super!
    Jak będę w Polsce muszę zakupić te płatki koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć innych "zwykłych" płatków kukurydzianych, tych opiekanych firmy SONKO nigdzie nie mogę dostać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest to nowość, więc może nie wszędzie są, ale można zastąpić je zwykłymi. Możliwe, że nieco należy zmienić wtedy proporcje, ale nie jest to trudne, wystarczy zwrócić tylko uwagę, aby dało się formować klopsy. Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź, wypróbuję z tymi płatkami, które mam. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Płatki dostępne są w Selgros, Intermarche, Carrefour, Leclerc oraz Polomarket

      Usuń