placki i klopsiki

Klopsy z czarnej fasoli z cynamonem i nowe płatki orkiszowe

4/23/2016

Ostatnio stałam się ogromną wielbicielką wszelkich klopsów. Wcale nie dlatego, że mogą kojarzyć się z klopsami mięsnymi lub być ich zastępnikiem. Po pierwsze nie tęskno mi za nimi, po drugie nie widzę powodu, aby je porównywać. Klopsy roślinne, to po prosu klopsy roślinne i są pyszne same w sobie. Lubię je na ciepło, na zimno, z różnymi sałatkami, można je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik, a w dodatku świetnie nadają się do zamrażania.
Dzisiejsze klopsy, i te, które zaprezentuję Wam następnym razem robi się dosłownie w trzy sekundy, potem tylko smażenie i obiad gotowy. Oczywiście potrwa to o wiele dłużej, jeśli sami ugotujecie fasolę, co Wam polecam, ale jeśli macie sporo na głowie i nie macie czasu na długotrwałe przygotowania, możecie spokojnie od czasu do czasu skorzystać z tego skrótu.
Cóż mogę jeszcze napisać Wam o dzisiejszych klopsach. Mają one przynajmniej dwa ogromne plusy. Po pierwsze płatki orkiszowe zachowują swoją chrupkość, dzięki czemu struktura klopsów jest idealna, a ich jedzenie to czysta przyjemność. Koniecznie zachęcam Was do zakupu tych płatków, gdy tylko pojawią się w sprzedaży. Jest to nowość na polskim rynku, należą do nowej linii SONKO fit i bardzo przypadły mi do gustu. Dodaję je prawie do wszystkiego. Wracając do klopsów – ich drugim atutem jest niesamowity smak uzyskany dzięki dodanemu cynamonowi. Ta kompozycja czarnej fasoli, chilli i cynamonu spontanicznie przyszła mi do głowy (chyba pod wpływem pięknej pogody) i okazała się absolutnym strzałem w dziesiątkę. Gorąco Was zapraszam!

© Mariola Streim
© Mariola Streim
1 puszka czarnej fasoli (400 g)
10 łyżek płatków orkiszowych 
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
chilli (sporo, tak aby klopsy były ostre)
sól
szczypta cynamonu (koniecznie!)
olej do smażenia

Fasolę odcedzić i opłukać na sitku. Rozgnieść tłuczkiem, dodać pozostałe składniki, wymieszać i formować klopsy. Smażyć powoli z obu stron z olejem.

Najlepiej smakują natychmiast po usmażeniu.

wpis sponsorowany


You Might Also Like

8 Komentarzy

  1. Fasola + chilli + cynamon - takie połączenie musiało smakować wyśmienicie! Skorzystam z tego pomysłu ta 100%

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne są te kotleciki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie:)
    pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno wyprobuje kotleciki bo wygladaja pysznie:) Mariola gdzie w DE mozna kupic platki orkiszowe?
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja je mam z PL i z tego co wiem, dopiero wchodzą do sklepów. W DE widziałam w Reformhaus i innych sklepach ze zdrową żywnością, ale są one nieco inne, przypominają gruboziarniste owsiane i są dosyć twarde. Myślę, że też można dodawać je do klopsów, ale jednak inny produkt. Polecam duży zakup przy następnej wizycie w PL, albo może uda mi się je wprowadzić do mojego sklepu allvege :-)

      Usuń