Witajcie! Nie macie pojęcia, jak się z tej drożdżówki cieszę. Nie byłabym sobą, gdybym nie snuła planów i nie myślała: „następnym razem poprawię to i owo“..., ale najważniejsze jest to, że od teraz nie potrzebuję masła, ani jajek, aby wyprodukować całkiem zjadliwą drożdżówkę! Wszystkiemu winna jest Justinka. Wczoraj wieczorem nabrałam u niej apetytu na ciasto drożdżowe i z miejsca ruszyłam do kuchni. Bazowałam na przepisie, który wcześniej już wypróbowałam, zamieniając masło na olej, a mleko krowie, na mleko ryżowe. Zamiast jajka dodałam banana. Jego smaku w gotowym cieście właściwie się nie wyczuwa. Kruszonka też jest wegańska, tę już sobie wcześniej wykombinowałam i jest jeszcze pyszniejsza niż ta tradycyjna. Jak przystało na jesień, nie mogło zabraknąć śliwek.
Koniecznie zachęcam Was do spróbowania, nawet jeżeli nie przykładacie wagi do wegańskiej diety. Kto wie, może kiedyś Wam się zdarzyć, że w lodówce nie będziecie mieć ani jednego jajka, a goście niezapowiedziani goście już tuż, tuż.
P. S.
Od teraz moje zdjęcia będą miały znaczek z napisem „vegan“ lub „vegetarian“, abyście od razu mogli rozpoznać, czy danie jest wegańskie, czy wegetariańskie. Jak Wam się ten pomysł podoba?
© Mariola Streim |
Drożdżówka wegańska
450 g mąki (u mnie orkiszowa)
1 banan, rozgnieciony na gładko widelcem
2 łyżki oleju o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego lub słonecznikowego
3 łyżki brązowego cukru, trzcinowego
245 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
1 saszetka drożdży suszonych
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto urosło. Po godzinie, wyrobić ciasto z dodatkiem mąki, aż będzie gładkie i wyłożyć je na blachę. Śliwki wypestkować i połówki ułożyć na cieście. Posypać kruszonką i odczekać pół godziny, aż drożdżówka trochę podrośnie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180 ˚C przez ok. 30 minut.
Kruszonka
olej (na oko)
brązowy cukier trzcinowy (na oko)
mąka (na oko)
Olej wymieszać z cukrem. Mąkę umieścić w misce, dolewać po trochu olej z cukrem i mieszać łyżką, aż stworzą się kulki. W razie potrzeby dodać jednego ze składników.
37 Komentarzy
Drożdżowe na oleju bardzo lubię, ale wersji bez jajek jeszcze nie próbowałam. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJak już na oleju znasz, to tylko mały krok do wegańskiej wersji :-)
UsuńMusi pysznie smakować :) Uwielbiam drożdżowe, choć to jest nietypowe!
OdpowiedzUsuńW smaku nie różni się właściwie od normalnej drożdżówki, spróbuj :-)
UsuńAle jestem ciekawa tego smaku, bo wygląda bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :-)
UsuńŚwietny pomysł ze znaczkami, bo lubię Twojego przeglądać bloga i się przydadzą.
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo fajne, zapisuję :)
A co do słodzideł to polecam morze ksylitol - konsystencja i słodkość zwykłego cukru, mniej kcal i zdrowy. Jedynie cena dość wysoka, ale przez internet można kupić większą ilość w lepszej cenie.
Dziękuję za info, zainteresuję się tematem :-)
UsuńNie wiedziałam że można bez jajek, ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńMożna, można, też myślałam, że będę musiała pożegnać się z moją ulubioną drożdżówką, a tu proszę, da się :-)
Usuńmega apetyczne ciasto :) ciekawy przepis :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do spróbowania :-)
Usuńi pomysł i drożdżówka świetne !!! właśnie chciałam robić taką tradycyjną ze śliwkami więc... teraz mogę zrobić i tę :) ściskam
OdpowiedzUsuńTo daj koniecznie znać, czy Ci się udała :-)
UsuńSpoko, ale prawdziwe wyzwanie to zrobić drożdżówkę bez drożdży;))) Proszę, wymyśl mi taką, bo nie mogę jeść drożdży ani grama:-( Poradzisz sobie;)))
OdpowiedzUsuńA wiesz, jakiś tam pomysł już mam :-)
UsuńKochana będziesz;))) 3mam kciuki;)
UsuńDrożdżóweczka pierwsza klasa. No i orkiszowa, co nie jest bez znaczenia, jako że ostro ograniczamy współczesną pszenicę i gmo kukurydzę (nawet popcorn kupuję bio ;)).
OdpowiedzUsuńWzorowo, w takim razie przepis jest dla Ciebie, zachęcam do spróbowania :-)
UsuńWygląda naprawdę świetnie i do tego zdrowo. Mniam;)
OdpowiedzUsuńTo proszę się częstować ;-)
UsuńNo to ubiegłaś mnie w robieniu tej drożdżówki :) A z etykietkami Vegan i Vegetarian super pomysł!
OdpowiedzUsuńNo to teraz czekam na Twoją :-)
Usuńbardzo ciekawi przepis:) prezentuje się fajnie i bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńVeggie, jesteś moją mistrzynią, skoro udało Ci się upiec wegańską drożdżówkę. Teraz i jak muszę spróbować, skoro przepis już jest dopracowany przez Ciebie. A pomysł na oznaczanie przepisów wegańskich i wegetariańskich jest genialny w swojej prostocie. Jestem na tak! :-D
OdpowiedzUsuńPiękna !!!
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia w sytuacji kryzysowej ,kiedy w lodówce brak jajek,czy np masła .
Super drożdżówka a kruszonka to już raj :)
OdpowiedzUsuńJa polecam ksylitol do zastapienia cukru. Tylko cena moze troche odstraszac. W sieci jest zdecydowanye tanszy niz w sklepach...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, już ktoś inny też o tym wspominał, ale chyba niestety nie przekonam się, nie stosuję żadnych wyizolowanych sztucznie substancji słodzących, ale już wypróbowałam, że syrop klonowy dobrze znoszę, więc może mam problem z głowy :-)
UsuńZrobilam ta tą drozdzowke z jagodami i na mleku owsianym....pyyyyyycha!!!! Dzięki za ludzkie przepisy.
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za wypróbowanie i za ten cudowny komentarz :-)
Usuńczyli do wyrosniecia daje sie wszystkie skladniki bez maki tak? i dopiero pozniej dodajemy make?
OdpowiedzUsuńZaraz na początku należy wymieszać wszystkie składniki. Przy wyrabianiu dodać nieco mąki, jeśli ciasto będzie się za bardzo przyklejało.
Usuńok dziekuje. a jakiej wielkosci blaszka na te proporcje?
UsuńOkoło 35 x 30 cm, powodzenia :-)
UsuńZrobilam ciasto z jablkami.Smaczne.Fajmy przepis.
OdpowiedzUsuń