Czy jest idealny, lekki i puszysty można się przekonać, ubijając białka,
śmietanę i dodając pyszne jagody. Szukałam właściwie idealnego kremu do
rolady biszkoptowej, a znalazłam taki fioletowy deser. Roladę zrobiłam,
wyszła pyszna, pokażę Wam jutro, ale okazało się, że krem ten do rolady
idealny nie jest. Za to wyszedł mi idealny biszkopt, więc zawsze coś. A
tymczasem zapraszam Was na moją jagodowa piankę z białą czekoladą!
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
250 ml śmietany kremówki
agar (ilość według opisu na opakowaniu, u mnie 1 łyżeczka)
sok z jednej cytryny
4 białka
sok z jednej cytryny
4 białka
100 g cukru
owoce (u mnie mrożone jagody)
owoce (u mnie mrożone jagody)
Odlać nieco śmietany, dodać do mrożonych owoców, agar i doprowadzić do wrzenia (patrz na opis na opakowaniu). Lekko ostudzić. Pozostałą śmietanę ubić. Białka ubić z cukrem. Na koniec wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Wlać do miseczek i wstawić na jakiś czas do lodówki. Przed podaniem polać rozpuszczoną białą czekoladą lub polewą. (Rozpuścić na parze – mały garnek z czekoladą umieścić w większym z wodą i powoli podgrzewać.)
Śmietanę możecie zastąpić serkiem homogenizowanym, jogurtem, lub śmietaną roślinną. Będzie wtedy mniej puszysty, ale również dobry. Serka, jogurtu i śmietany roślinnej nie ubijać i nie dodawać do gotowanych owoców, po prostu dodać zamiast ubitej śmietany. Ewentualnie dodać nieco więcej agaru.
Kremu wyszło mi sporo, dwa duże desery i do rolady, połowa porcji na same desery z powodzniem wystarczy.
15 Komentarzy
...jaki ma śliczny kolorek ;d
OdpowiedzUsuńKocham takie letnie desery, zwłaszcza gdy za oknem śnieg pada jak szalony:). Piękny kolor, taki smakowicie- optymistyczny;).
OdpowiedzUsuńSuper. Na pewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, a jak pomyślę o kwaskowatości jagód przełamanej kremówką, to aż się robię głodna ;)
OdpowiedzUsuńSajkodelik ;)
OdpowiedzUsuńChowam przepis do zrobienia po diecie :)
Wygląda świetnie, wspaniały kolor :)
OdpowiedzUsuńWygląda kosmicznie pysznie:)
OdpowiedzUsuńMniam! Ale smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMEGA MISTRZOWSKIE zdjęcie i MEGA fane danie! Aż mi wstyd że nigdy nie miałam w swojej łapie agaru :(
OdpowiedzUsuńKolor ma genialny :) Zakochałam się :)
OdpowiedzUsuńwersji wegańskiej biszkoptu jeszcze nie piekłam, choć już od dawna planuję, niebawem wypróbuję
Usuńfajne
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie! Uwielbiam jagody i już nie mogę się doczekać, aż świeże pojawią się w sklepach:) Wtedy na pewno wyprobuję:))
OdpowiedzUsuńPiękny! I ten kolor. Jagody są pyszne, a krem jagodowy to już niebo dla naszych zmysłów.
OdpowiedzUsuńPrzejrzałam bloga i jestem zachwycona zdjęciami, widać, że wiesz, "jak to się je": )
Dziękuję bardzo i pozdrawiam :-)
Usuń