­
veggieola
sesje zdjęciowe

Sesja dla sonko i zapowiedź kolejnych pysznych inspiracji

7/29/2017
Jeśli zaglądacie czasami na stronę internetową Sonko.pl, z całą pewnością zetknęliście się z produktami Sonkofit. Od jakiegoś czasu mam przyjemność tworzyć smaczne inspiracje z ich wykorzystaniem. Lubię te sesje, ponieważ przynoszą one nieoczekiwane efekty. Okazuje się, że z niewielu produktów da się wykonać nieskończoną ilość kreacji kulinarnych. Ostatnio powstało aż 16 nowych przepisów, które oczywiście zostaną Wam tutaj w najbliższym czasie przedstawione. Wszystkie...

Continue Reading

przekąski

Pizza z arbuza

7/28/2017
Po wersji słodkiej, nadeszła pora na arbuza w wersji wytrawnej. Nie jest to żadne nowe odkrycie, ale z pewnością godne polecenia połączenie smakowe. Do przygotowania wykorzystałam jedynie żółte pomidory, tofu z włoskimi przyprawami, zielone oraz czarne oliwki i świeże zioła. Cóż za prostota! Ostatnio moje gotowanie bardzo się zmieniło. Kiedy zaczynałam gotować moje pierwsze wegańskie dania, były one...

Continue Reading

desery i słodycze

Arbuz w czekoladzie

7/26/2017
Kiedyś nie przepadałam za arbuzami, za to teraz je uwielbiam. Mam też wrażenie, że dawniej nie były one aż tak słodkie. To chyba jedyna rzecz, o której nie można powiedzieć, że „kiedyś było lepiej“. Od razu przypomina mi się epizod z książki „Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął“ właśnie o arbuzach, które przez niezbyt uczciwego handlarza były...

Continue Reading

sałatki

Surówka z białej kapusty i pomarańczy

7/24/2017
Czy zdarza Wam się zapomnieć o istnieniu białej kapusty? Założę się, że tak. Owszem, każdy z nas od czasu do czasu coś z niej ugotuje, ale żeby zaraz popadać nad nią w zachwyt? Przecież jest zwykła, tania, dostępna praktycznie przez cały rok, jednym słowem nic specjalnego. Tymczasem coraz głośniej mówi się o tym, że ma ona działanie przeciwnowotworowe,...

Continue Reading

desery i słodycze

Czekanie na gości, muzyka i błyskawiczne menu

7/21/2017
Goście! Ogromną radość i jednocześnie panika. Przecież mieszkanie trzeba posprzątać, zakupy zrobić, pyszne dania przygotować i to wszystko oczywiście tak mimochodem, po pracy. Któż z nas tego nie zna. Jak sobie z tą sytuacją radzić? Po wielu stresowych sytuacjach opracowałam sobie w końcu strategię, którą chciałbym się z Wami podzielić. Po pierwsze włączyć muzykę. Najlepiej taką, która jest...

Continue Reading

zupy

Bardzo szybka zupa z młodej cukinii z mleczkiem kokosowym

7/17/2017
Czy macie własny ogródek? Własne warzywa? Jeśli tak, to z pewnością możecie czuć się szczęściarzami. Nie tyko wiecie co jecie i jakich nawozów „brakuje“ waszym plonom, ale na dodatek macie pewność, że są naprawdę świeże. Ostatnio w mediach o tym coraz głośniej. Jedną z cech wysokiej jakości warzyw i owoców jest ich świeżość. Niby banalna sprawa, ale jednak...

Continue Reading

bez glutenu

Co ja właściwie cały dzień robię i wegańskie ciasteczka biszkoptowe, bez glutenu

7/13/2017
Czas ucieka, to jest pewne, ale żeby aż tak szybko? Pamiętacie moje tiramisu? Wpis był tu już bardzo dawno temu, a ja do dziś nie znalazłam czasu na opublikowanie przepisu na biszkopty. Co za skandal! Ci z Was, którzy regularnie czytają czasopismo Vege byli w lepszej sytuacji, ponieważ tam przepis znaleźli. Pewnie pytacie, co ja takiego robię, że nie nadążam?...

Continue Reading

lody

Wytrawne lodowe lizaki z bazylią

7/06/2017
Jest lato? Jest! Może pogoda nie jest dość stabilna i trzeba się kilka razy dziennie przebierać, ale generalnie można złapać kilka upalnych chwil w ogrodzie lub na balkonie. Cudownie! Koniecznie namawiam Was do wykorzystywania choćby króciutkich wolnych chwil na tankowanie energii, bo ten letni czas nie będzie trwał wiecznie (niestety). Wygrzewanie się w słońcu to najlepsza metoda na...

Continue Reading

zupy

Chłodnik z awokado i czy weganizm jest niebezpieczny?

6/26/2017
Nie wiem jak u Was, ale u mnie trwa w tej chwili fala upałów. Dla mnie to dobrze, przynajmniej nie jest mi zimno :-) To oczywiście żart, ale kiedyś rzeczywiście marzłam przy każdej chłodniejszej temperaturze. Najgorsze były zimowe miesiące, wtedy wewnętrzne zimno trzęsło mną bez przerwy i nic nie pomagały wełniane skarpety i trzy koce na kanapie. Na...

Continue Reading

pesto

Warzywa górą! Recenzja książki i pesto z naci marchwi

6/16/2017
Ostatnio moją uwagę przykuła nowa książka Katarzyny Gubały pod tytułem „Warzywa Górą! od korzeni po liście“. Prezentuje ona tylko i wyłącznie przepisy roślinne, a sporo z nich zawiera składniki bez glutenu, co jest bardzo przejrzyście oznaczone. Ponieważ sama mam ten problem, a także coraz więcej moich czytelników również rezygnuje ze spożywania produktów zawierających gluten, postanowiłam Wam tę książkę...

Continue Reading