Jeśli zaglądacie czasami na stronę internetową Sonko.pl, z całą pewnością zetknęliście się z produktami Sonkofit. Od jakiegoś czasu mam przyjemność tworzyć smaczne inspiracje z ich wykorzystaniem. Lubię te sesje, ponieważ przynoszą one nieoczekiwane efekty. Okazuje się, że z niewielu produktów da się wykonać nieskończoną ilość kreacji kulinarnych. Ostatnio powstało aż 16 nowych przepisów, które oczywiście zostaną Wam tutaj w najbliższym czasie przedstawione. Wszystkie...
Po wersji słodkiej, nadeszła pora na arbuza w wersji wytrawnej. Nie jest to żadne nowe odkrycie, ale z pewnością godne polecenia połączenie smakowe. Do przygotowania wykorzystałam jedynie żółte pomidory, tofu z włoskimi przyprawami, zielone oraz czarne oliwki i świeże zioła. Cóż za prostota! Ostatnio moje gotowanie bardzo się zmieniło. Kiedy zaczynałam gotować moje pierwsze wegańskie dania, były one...
Kiedyś nie przepadałam za arbuzami, za to teraz je uwielbiam. Mam też wrażenie, że dawniej nie były one aż tak słodkie. To chyba jedyna rzecz, o której nie można powiedzieć, że „kiedyś było lepiej“. Od razu przypomina mi się epizod z książki „Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął“ właśnie o arbuzach, które przez niezbyt uczciwego handlarza były...
Czy zdarza Wam się zapomnieć o istnieniu białej kapusty? Założę się, że tak. Owszem, każdy z nas od czasu do czasu coś z niej ugotuje, ale żeby zaraz popadać nad nią w zachwyt? Przecież jest zwykła, tania, dostępna praktycznie przez cały rok, jednym słowem nic specjalnego. Tymczasem coraz głośniej mówi się o tym, że ma ona działanie przeciwnowotworowe,...
Goście! Ogromną radość i jednocześnie panika. Przecież mieszkanie trzeba posprzątać, zakupy zrobić, pyszne dania przygotować i to wszystko oczywiście tak mimochodem, po pracy. Któż z nas tego nie zna. Jak sobie z tą sytuacją radzić? Po wielu stresowych sytuacjach opracowałam sobie w końcu strategię, którą chciałbym się z Wami podzielić. Po pierwsze włączyć muzykę. Najlepiej taką, która jest...
Czy macie własny ogródek? Własne warzywa? Jeśli tak, to z pewnością możecie czuć się szczęściarzami. Nie tyko wiecie co jecie i jakich nawozów „brakuje“ waszym plonom, ale na dodatek macie pewność, że są naprawdę świeże. Ostatnio w mediach o tym coraz głośniej. Jedną z cech wysokiej jakości warzyw i owoców jest ich świeżość. Niby banalna sprawa, ale jednak...
bez glutenu
Co ja właściwie cały dzień robię i wegańskie ciasteczka biszkoptowe, bez glutenu
7/13/2017 Czas ucieka, to jest pewne, ale żeby aż tak szybko? Pamiętacie moje tiramisu? Wpis był tu już bardzo dawno temu, a ja do dziś nie znalazłam czasu na opublikowanie przepisu na biszkopty. Co za skandal! Ci z Was, którzy regularnie czytają czasopismo Vege byli w lepszej sytuacji, ponieważ tam przepis znaleźli. Pewnie pytacie, co ja takiego robię, że nie nadążam?...
Jest lato? Jest! Może pogoda nie jest dość stabilna i trzeba się kilka razy dziennie przebierać, ale generalnie można złapać kilka upalnych chwil w ogrodzie lub na balkonie. Cudownie! Koniecznie namawiam Was do wykorzystywania choćby króciutkich wolnych chwil na tankowanie energii, bo ten letni czas nie będzie trwał wiecznie (niestety). Wygrzewanie się w słońcu to najlepsza metoda na...
Nie wiem jak u Was, ale u mnie trwa w tej chwili fala upałów. Dla mnie to dobrze, przynajmniej nie jest mi zimno :-) To oczywiście żart, ale kiedyś rzeczywiście marzłam przy każdej chłodniejszej temperaturze. Najgorsze były zimowe miesiące, wtedy wewnętrzne zimno trzęsło mną bez przerwy i nic nie pomagały wełniane skarpety i trzy koce na kanapie. Na...
Ostatnio moją uwagę przykuła nowa książka Katarzyny Gubały pod tytułem „Warzywa Górą! od korzeni po liście“. Prezentuje ona tylko i wyłącznie przepisy roślinne, a sporo z nich zawiera składniki bez glutenu, co jest bardzo przejrzyście oznaczone. Ponieważ sama mam ten problem, a także coraz więcej moich czytelników również rezygnuje ze spożywania produktów zawierających gluten, postanowiłam Wam tę książkę...