Czy zdarza Wam się zapomnieć o istnieniu białej kapusty? Założę się, że tak. Owszem, każdy z nas od czasu do czasu coś z niej ugotuje, ale żeby zaraz popadać nad nią w zachwyt? Przecież jest zwykła, tania, dostępna praktycznie przez cały rok, jednym słowem nic specjalnego.
Tymczasem coraz głośniej mówi się o tym, że ma ona działanie przeciwnowotworowe, ale czy wiedzieliście, że pomaga również uporać się z dolegliwościami żołądka? Aby skutecznie mogła zadziałać, zaleca się jej codzienne spożycie w surowej postaci, szczególnie soku wyciśniętego za pomocą sokowirówki. Wbrew opinii, iż kapusta jest ciężkostrawna, bardzo korzystnie wpływa ona na żołądek i jelita.
Surówkę z białej kapusty można przygotować dosłownie w kilka minut i oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać ją do pracy. Wprawdzie ma może ona trochę staromodny image, ale jeśli dodamy kilka niestandardowych składników, może okazać się niezłym hitem smakowym, może nawet godnym imprezy.
Prozdrowotne właściwości kapusty:
- łagodzi dolegliwości żołądkowe, niektóre badania potwierdzają, że leczy wrzody żołądka
- może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
- działa przeciwzapalnie
- obniża poziom cholesterolu
- zawiera dużo żelaza, magnezu i miedzi
Tanio, pysznie i zdrowo – od czasu, kiedy sobie te fakty uświadomiłam, przygotowuję surówki z kapusty o wiele częściej.
© Mariola Streim |
200 g białej kapusty
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
garść listków rukoli
1 pomarańcza
2 łyżki wegańskiego majonezu lub jogurtu roślinnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka cukru
sól
Kapustę poszatkować na drobno (najlepiej za pomocą robota kuchennego), posolić, wymieszać i odstawić na kilka minut. Rukolę pokroić, pomarańczę pofiletować i również pokroić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i natychmiast podawać z lekkim pieczywem.
0 Komentarzy