Goście! Ogromną radość i jednocześnie panika. Przecież mieszkanie trzeba posprzątać, zakupy zrobić, pyszne dania przygotować i to wszystko oczywiście tak mimochodem, po pracy. Któż z nas tego nie zna. Jak sobie z tą sytuacją radzić? Po wielu stresowych sytuacjach opracowałam sobie w końcu strategię, którą chciałbym się z Wami podzielić.
Po pierwsze włączyć muzykę. Najlepiej taką, która jest spokojna i pomoże Wam osiągnąć tak zwany „flow“ (stan umysłu, kiedy jesteśmy całkowicie skupieni podczas danego zadania, które wykonywane jest dla czystej przyjemności z samej tej aktywności). U mnie najlepiej sprawdza się tu muzyka Chopina. CD z jego utworami było u nas w domu już od zawsze i jestem chyba od niego uzależniona. Obojętnie, czy gotuję, czy obrabiam moje zdjęcia, zawsze mogę liczyć na to, że ta muzyka pomoże mi się skupić i czerpać radość z mojej pracy. Spróbujcie, efekty gwarantowane.
Jeśli jest mi tej klasyki za wiele i potrzeba mi odrobinę więcej pałeru, przełączam sobie na coś z mojego smartfona. Na szczęście mam od niedawna mini-wieżę Blaupunkt MS30BT, z którą mogę mój telefon połączyć za pomocą bluetootha. Idealne rozwiązanie. Ostatnio odkryłam taki oto luzowy utwór, przy którym każdy może poczuć się cool i wtedy każde zadanie staje się pestką. Polecam!
Po drugie należy wcześniej przygotować sobie łatwe menu, które da się szybko przygotować, najlepiej takie, przy którym da się zastosować multitasking. Jednocześnie przygotowanie kilku dań, bez konieczności czekania pomiędzy poszczególnymi etapami, znacznie oszczędza czas. Poniższe przepisy są błyskawiczne i całość nie powinna zająć Wam więcej czasu niż 1 godzinę. Biorąc pod uwagę, że deser podaje się z reguły na końcu, lody będą do tego czasu również wystarczająco zamrożone. Dla pewności, najlepiej od deseru zacząć pracę. Poniżej podaję Wam przepisy w kolejności ich przygotowania, aby maksymalnie usprawnić Wam pracę. Tak więc, nawet na ostatnią chwilę możliwe jest przygotowanie perfekcyjnego przyjęcia.
Po trzecie... jeśli chodzi o sprzątanie, to niestety nie mam dla Was idealnego rozwiązania... Sprzątanie przed przybyciem gości to moja największa zmora, tym bardziej, że przy 4 zwierzakach zawsze wszystko wygląda bałaganowo. Staram się jak mogę i oprócz regularnego, cotygodniowego szorowania całego domu, muszę co dwa dni fatygować odkurzacz. Gdy zapowiadają się goście czynność tę odkładam na ostatnią chwilę, bo jeśli zrobię to za wcześnie, możliwe, że do czasu ich przybycia znów będzie wszędzie pełno piachu :-)
A Wy? Jakie macie sposoby na szybkie gotowanie i sprawne doprowadzanie mieszkania do ładu? Wszelkie myki związane z błyskawicznym sprzątaniem mile widziane.
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
© Mariola Streim |
Szybkie menu dla gości
Lody waniliowe z owocami:
woda z puszki po cieciorce, ok. 100 ml (aquafaba)
150 g cukru
aromat waniliowy lub prawdziwa wanilia
1 tabliczka białej wegańskiej czekolady
świeże owoce do podania
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, po czym lekko wystudzić (ale powinna być płynna, jeśli stężeje, podgrzać ją lekko ponownie). Wodę po cieciorce ubić na sztywną pianę, dodawać po trochu cukier i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Piana powinna być sztywna. Dodać do niej czekoladę i wanilię, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę umieścić w szklaneczkach, przykryć folią spożywczą i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Przed podaniem zdjąć folię i udekorować owocami i listkami mięty.
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami:
250 g pieczarekPaszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami:
1 duża cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
rozmaryn
chili
1 rolka gotowego ciasta francuskiego (uwaga na skład, nie wszystkie są wegańskie)
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć z oliwą na dużej patelni, dodać do niej pokrojone pieczarki i również usmażyć. Na koniec wymieszać z przyprawami.
Ciasto pociąć (najlepiej nożyczkami) na kwadraty i wyłożyć nimi dołki w foremce do muffinek posmarowanych oliwą z oliwek. Umieścić w nich pieczarki i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 ºC we wcześniej nagrzanym piekarniku. Podawać ze świeżą sałatą i pieczoną cieciorką.
Pieczona cieciorka:
1 puszka z cieciorką, 240 g po odcedzeniu (wodę należy zachować do przygotowania lodów)
ulubione przyprawy, na przykład chili i curry
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
Odcedzoną cieciorkę wymieszać z przyprawami i oliwą, posolić do smaku i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 ºC we wcześniej nagrzanym piekarniku. Podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do sałatek.
Do całości doskonale pasuje ten sos do sałatek. Można przygotować go na samym końcu.
Wieżę można kupić na www.blaupunkt-sklep.pl
Wpis sponsorowany
0 Komentarzy